Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nastoupila jsem do nové práce a spolu se mnou další kolegové. Pro naší práci potřebujeme znalost cizího jazyka. Také s námi nastoupil jeden kolega, který má od narození handicap, hůře chodí. Co se týká znalosti jazyka, má z něj státnici. Co se týká rychlosti, byl trochu pomalejší, ale bylo to hodně tím, že my ostatní jsme se často odběhli zeptat zkušenějších kolegů.

On nevstával ze své židle celou pracovní dobu. Tento kolega byl propuštěný ještě ve zkušební době, že u něj není vidět progres. Je to vtipný kluk, který se se svým postižením vyrovnal. Toto pro něj byla opravdu rána. Vůbec s tím nepočítal a my ostatní také ne. Píšu jen tak v rychlosti a ne zcela konkrétně. Chtěla jsem se zeptat, zda pro takovéto lidi neexistuje nějaké řešeni v zákoníku práce ve smyslu ochránit ho, dát mu více času, aby se vše naučil. Navrhnout firmě řešení, aby ani firma nebyla ztrátová, pokud zaměstná takového zaměstnance. Podle nás spolupracovníků byla pro něj tato práce vhodná a dělal ji rád. My kolegové bychom mu byli maximálně nápomocní. Máme ho rádi. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
V pracovněprávních vztazích platí zákaz jakékoliv diskriminace m. j. z důvodu zdravotního stavu a také povinnost zaměstnavatele stanovit rovné podmínky všem zaměstnancům. Jestliže Váš zaměstnavatel tyto povinnosti dodržel a rozhodl se ukončit pracovní poměr ve zkušební době (toto ukončení nesmí být odůvodněno tak, že by z něj vyplývala diskriminace), postupoval v souladu se zákonem.
Z hlediska ochrany zaměstnanců s určitým zdravotním postižením je důležité ustanovení § 237 zákoníku práce, který stanoví, že povinnosti zaměstnavatelů k zaměstnávání fyzických osob se zdravotním postižením a k vytváření potřebných pracovních podmínek pro ně stanoví zvláštní právní předpis, kterým je zákon č. 435/2004 Sb. , o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnosti zaměstnavatele k zaměstnávání fyzických osob se zdravotním postižením a vytváření potřebných pracovních podmínek
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.