Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 16.5.2017 jsem uzavřela pracovní smlouvu, jejíž součástí je ujednání o konkurenční doložce. Pracovní poměr skončil dne 6.4.2018. Základní mzda byla stanovena na 22.000 Kč. Dále k základní mzdě náleží peněžité vyrovnání za dodržení konkurenční doložky ve výší 11.000 Kč (polovina základní mzdy) měsíčně za to, že neporuším podmínky konkurenční doložky.

V pracovní smlouvě je také uvedeno: "Zaměstnanec svým podpisem stvrzuje, že si je vědom toho, že část mzdy pobírá na základě uzavřené konkurační doložky. Konkureční doložka je platná v průběhu pracovního poměru a současně po dobu 1 roku po jeho skončení." Zaměstnavatel tvrdí, že peněžité vyrovnání z konkurenční doložky, které mi platil v průběhu zaměstnání, je peněžité vyrovnání na období 1 roku po skončení pracovního poměru, během něhož jsem konkurenční doložkou omezena, že mi platil tzv. dopředu. Obhajuje to tím, že v Zákoníku práce je v § 310 odst. 1 uvedeno: " Peněžité vyrovnání je splatné pozadu...pokud se smluvní strany nedohodly na jiné době splatnosti." Je takový postup možný nebo můžu požadovat peněžité vyrovnání? Děkuji, Zita.

ODPOVĚĎ:
Konkurenční doložka je dvoustranný závazek, kdy se na jedné straně zaměstnanec i po skončení pracovního poměru zavazuje nevyužívat plně svých specifických schopností a znalostí a na druhé straně se zaměstnavatel zavazuje poskytovat zaměstnanci určitou kompenzaci jako náhradu tohoto omezení. Zákon stanoví, že se náhrada poskytuje po dobu tohoto závazku, pokud tedy závazek trvá i 1 rok po skončení pracovního poměru, je Vám zaměstnavatel povinen dohodnutou částku vyplácet i po dobu tohoto jednoho roku.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Předplacení konkurenční doložky zaměstnavatelem v době průběhu pracovního poměru - může to zaměstnavatel udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.