Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V zaměstnání se s kolegyní střídáme u mého pracovního stolu. Minule se jí právě na mém stole ztratila větší částka peněz a podezírá z odcizení další kolegyni z vedlejší kanceláře. Za tím účelem by chtěla u mého stolu nainstalovat kameru, kterou by údajně pouštěla pouze po pracovní době nebo v době, kdy by odběhla od tohoto stolu.

Já však takové zařízení u svého stolu nechci a mám pochybnosti, zda je to z pohledu zaměstnavatele i legální. Považuji to za zásah do soukromí. Zároveň prosím o sdělení, zda je možné mít na pracovišti odposlechy (ke kterým se jedna z kolegyň přiznala). Děkuji za odpověď, Milada.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Vaši otázku není úplně jednoduchá. Na jednu stranu je zde § 316 zákoníku práce, který říká, že zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.
Zákaz tedy cílí jednoznačně na zaměstnavatele.
Zohlednit proto bude nutné i úpravu ochrany osobních údajů. Zákon o ochraně osobních údajů se nevztahuje na zpracování údajů (kamerový záznam i hlasová nahrávka), pokud je zpracování prováděno fyzickou osobou pro osobní potřebu. Pokud by tedy kolegyně prováděla kamerový záznam sama a pro sebe (pro potřeby využití jako důkazu), stejně tak jako druhá kolegyně odposlech či hlasový záznam, nelze tento zákon využít.
Bránit se je možné pouze prostřednictvím občanského zákoníku - § 84 a násl.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odposlech na pracovišti bez vědomí pracovníků, zaměstnanců - je to legální, zákonné?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.