Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jestli si zaměstnavatel může klást požadavky na oblečení a obutí zaměstnanců v práci. Pracuji v obchodě, firma nám poskytuje pouze pracovní trička, ale žádají po nás, abychom nosili určitou značku a barvu obuvi, barvu kalhot a barvu a délku ponožek. Mají na to nárok. Děkuji Hana.

ODPOVĚĎ:
Oprávnění nařídit tvz. dress code z žádného ustanovení zákoníku práce sice výslovně nevyplývá, nicméně s nesplňováním požadavků stanovených zaměstnavatelem pro výkon práce spojuje zákoník práce možnost zaměstnavatele ukončit podle § 52 písm. f) pracovní poměr výpovědí, neplní-li bez zavinění zaměstnavatele zaměstnanec požadavky pro řádný výkon této práce.
Zaměstnavatel může mimo konkrétních požadavků pro faktický výkon práce požadovat, aby zaměstnanci dodržovali jím určený způsob oblečení či vzhledu pro výkon sjednané práce. Zákoník práce takovou povinnost zaměstnancům neukládá. Proto zaměstnavatel, který chce, aby zaměstnanci určitý způsob oblékání dodržovali, jej musí pro své zaměstnance stanovit nějakým vnitřním předpisem a s danými pravidly je seznámit.
Podle § 301 písm. c) zákoníku práce jsou zaměstnanci povinni dodržovat vedle právních předpisů i ostatní (zaměstnavatelovy vnitřní) předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané, pokud s nimi byli řádně seznámeni.
Jestliže zaměstnavatel chce vymezit jako požadavek určitý formální oděv, musí tak učinit ve vnitřním předpisu, se kterým musí zaměstnance seznámit. Vnitřní předpis může specifikovat okruh zaměstnanců, kterých se formální oblečení bude týkat, dobu, po kterou jsou povinni formální oblečení dodržovat, a také stanovit, co formální oděv pro danou situaci představuje.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může zaměstavatel přikázat zaměstnanci koupení značkového pracovního oblečení bez proplacení
  • Proplacení pracovního oblečení zaměstnavatelem - kdy na to má pracovník nárok?
  • Dress code pracovního oblečení - právo na proplacení pracovního oděvu od zaměstnavatele
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.