Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve skladu, kde se pouze expedují různé druhy baterií, umístil majitel firmy kamery, které sklad monitorují. Jeden zaměstnanec pil pivo v pracovní době a vedoucí skladu mu pivo nosil a byla to velká legrace, že se opil. Od dalšího dne je zaměstnanec v pracovní neschopnosti a to se nelíbí vedoucímu a po týdnu neschopnosti vyvíjí tlak na majitele ať zaměstnance propustí na dohodu.

A zaměstnance telefonicky a mailem nutí, aby dal výpověď, že ho tam už nechce a ani ostatní 2 kolegové. Na tomto pracovišti se alkohol občas konzumuje a nyní se chce pomocí záznamů z kamer exemplárně řešit. Postupuje vedoucí skladu správně? Je v pořádku umístění kamer na pracovišti? Děkuji, zdraví Jiřina.

ODPOVĚĎ:
Podle § 316 odst. 2 zákoníku práce zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování. Zvláštní povaha činnosti zaměstnavatele, která umožní instalovat kamery na pracovišti, není nikde definována, nicméně sklady, kde bývají umístěny velké majetkové hodnoty, jsou obvykle považovány za prostředí, kde je přítomnost kamer vhodná. Bylo by však nutné posoudit, o jak velký sklad se jedná, kde jsou kamery nainstalovány apod.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Soukromí zaměstnance a kamera zaměstnavatele na pracovišti, v zaměstnání
  • Kamera na pracovišti ve skladu - zásah do soukromí zaměstnance
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.