Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnankyně firmy Telia Call, pracuji jako externí zaměstnanec pro firmu ČEZ, a mám již poněkolikáté smlouvu na neurčito. Jde o to, že jsem zde již přes 3 roky (2015-2018) a nyní jsem těhotná. Termín porodu mám 25.7.2018, tzn. začátek mateřské by měl být mezi 30.5.2018 až 13.6.2018.

Jelikož mám u firmy smlouvu na dobu určitou do 30.6.2018, stihnu normálně mateřskou dovolenou od zaměstnavatele. Můj zaměstnavatel mi ale řekl, že pro mě bude lepší NEpodepsat prodloužení, jelikož by mě musel donutit vybrat si dovolenou – nejdříve loňskou (9 dní) a pak letošní, na kterou mám nárok do 30.6.2018 (mělo by být 10 dní). Pokud prý nepodepíšu prodloužení, tak mi dovolenou proplatí. Já bych se ale chtěla zeptat - kdybych podepsala prodloužení smlouvy, které nyní bude do 31.12.2018, neměla by mi nabíhat další dovolená za celý rok, kterou mi před koncem mateřské (konec listopadu) má zaměstnavatel zaplatit, případně mi ji nechat vybrat v návaznosti na mateřskou? Neošidím se o finance, pokud prodloužení smlouvy nepodepíši? Ročně mám nárok na 20 dní dovolené. Děkuji, Jitka

ODPOVĚĎ:
I v případě, že byste nepodepsala další prodloužení pracovního poměru, může zaměstnavatel nařídit vyčerpání dovolené před nástupem na mateřskou dovolenou. Doba ukončení pracovního poměru nemá na toto právo zaměstnavatele vliv.
Podle § 216 odst. 2 zákoníku práce se doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.
Skutečně by Vám při trvání pracovního poměru do konce roku 2018 vznikl nárok na více dní dovolené, které by v optimálním případě měly být vyčerpány v návaznosti na mateřskou dovolenou.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv těhotenství na dovolenou - vybrání nebo proplacení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.