Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chodím darovat plazmu, mohu po darování plazmy třeba na brigádu. Mám paragraf 24 hodin, ale zaplacené pouze 7,5 hod v mé práci. Jak je to, když jdu v době své ranní směny a jak když jdu v době mé odpolední směny darovat plazmu? Můžu tedy když jdu darovat vždy z rána, odpoledne na brigádu nebo nikoliv, ať už bych měla v práci ranní nebo odpolední směnu.

Bylo mi řečeno, že po darování plazmy nesmím pracovat vůbec. Děkuj, Jolana

ODPOVĚĎ:
Pro zodpovězení Vašeho dotazu je klíčový § 203/2 písm. d) zákoníku práce, dle něhož platí, že zaměstnanci k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze (kam spadá i darování krevní plazmy) přísluší pracovní volno:
- s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku, a to za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru;
- s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou další dobu (pokud zasahuje do pracovní doby), pokud zaměstnanci na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin;
- s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci, nedojde-li k odběru.

Pracovní volno Vám tak přísluší samozřejmě pouze po dobu, na kterou máte v rámci 24 hodin po nástupu cesty na odběr rozvrženou pracovní směnu.
Lze Vám doporučit nepracovat (např. na brigádě) po dobu, na kterou připadá Vaše pracovní směna. Podstoupíte-li proto například odběr krevní plazmy ráno a pracovní volno tak dostanete na Vaší dopolední směnu, bude vhodné, abyste nešla na brigádu dopoledne (kdy byste jinak pracovala v rámci Vaší dopolední směny). Odpoledne, na které již Vaše dopolední směna nepřipadá, však již na brigádu jít můžete (protože v tuto dobu byste již v práci na dopolední směně nebyla).
Shora uvedené doporučení vychází z předpokladu, že pokud budete v rámci zotavení po darování krevní plazmy uznána neschopnou práce (a z toho důvodu dostanete pracovní volno s náhradou mzdy), je nelogické (resp. to odporuje smyslu výše uvedeného ustanovení zákoníku práce), abyste pracovala u jiného zaměstnavatele (např. na brigádě).
Přestože to z Vašeho dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že zákaz vyvíjet po odběru krevní plazmy jakoukoli aktivitu, je spíše lékařským doporučením vyvarovat se nadměrné fyzické zátěže.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak dlouho se nesmí pracovat po darování krevní plazmy?
  • Nárok na plat, mzdu při darování krevní plazmy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.