Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dlouhodobě marodím s astma bronchiale, v důsledku nemoci z povolání. Jsem zaměstnanec na HPP se smlouvou na dobu neurčitou, u firmy na automobilové díly, a protože došlo k tzv. reexpozičnímu testu teprve 22.3.2018, s velkou alergickou reakcí, předpokládám, že bude celé řízení nemoci z povolání schváleno.

Protože se zaměstnavatel může odvolávat, může se celé řízení o nemoci z povolání protáhnout až na 4 měsíce. Současně jsem osoba zdravotně znevýhodněná OZZ, na základě té samé diagnózy. Doba podpůrčí doby nemocenské mi končí 4.4.2018. Posudkový lékař OSSZ mě upozornil, že na astma bronchiale se podpůrčí doba neprodlužuje, ani když jsem konstatovala, že je tato nemoc vyvolána pracovním prostředím a tutíž možnost vyléčení existuje. Koncem podpůrčí doby zanikne nárok na nemocenské. Jak se mám zachovat? Mám zůstat bez nároku na nemocenské v pracovní neschopnosti a čekat na ukončení řízení nemoci z povolání? Kdo v tomto případě hradí zdravotní pojištění? Zaměstnavatel, nebo si ho musím platit sama, i když jsem stále zaměstnaná? Je v kompetenci mého ošetřujícího lékaře mi dobu pracovní neschopnosti nechat plynout i po 4.4.2018? Nebo mohu jako OZZ ukončit pracovní neschopnost, závodní lékař mě do zaměstnání nepustí díky dlouhodobé ztrátě pracovní schopnosti, (zaměstnavatel mi pravděpodobně vhodnou práci nenabídne) a zaevidovat se na úřadě práce ještě před skončením řízení o nemoci z povolání? Pokud ale nebudu mít v ruce rozhodnutí o ukončení řízení o nemoci z povolání, jak dokážu ods. d)? Mám jako OZZ vůbec nárok na 12-ti měsíční odstupné, nebo mi bude zaměstnavatel vyplácet rentu od začátku? Tedy od kdy? Nároky týkající se odškodnění nemocí z povolání znám, ale nevím jak se zachovat pokud jsem OZZ. A hlavně nechci přijít o 12-ti měsíční odstupné. Velmi Vám děkuji. Lenka

ODPOVĚĎ:
V této situaci máte několik možností, ale všechny mají své nevýhody. Pokud je Vaším hlavním zájmem nepřijít o 12ti měsíční odstupné, pravděpodobně nejvhodnější variantou by bylo trvání dočasné pracovní neschopnosti bez nároku na nemocenské a vyčkání na ukončení řízení o nemoci z povolání.
Zdravotní pojištění by měl platiti zaměstnavatel.
Zákoník práce nestanoví zvláštní podmínky pro vznik nároku na odstupné pro OZZ.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prodloužení podpůrčí doby na nemoc z povolání (astma, asthma bronchiale)
  • Neschopenka pro nemoc z povolání a ukončení podpůrčí doby - placení sociálního a zdravotního pojištění
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.