Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po dvou letech, 22.9.2017 mi končí PN. V práci jsem si zničila pravou ruku a ta se teď řeší jako nemoc z povolání. Doktoři na Klinice pracovního lékařství v Brně šetření doporučili, proběhlo u zaměstnavatele i šetření Krajské hygieny, a ještě se musí provést šetření fyzické zátěžovosti. Předběžně to pro mě vypadá hodně příznivě.

Ale celé to nebude hotové - ukončené právě do konce té mé pracovní neschopnosti. V práci dostanu výpověď, byť ze zdravotních důvodů, protože moji práci vůbec nezvládnu a jinou pro mě s nemocnou pravou rukou nemají. Půjdu do evidence uchazečů o zaměstnání Úřadu práce ČR, tj. ÚP ČR. S rukou musím ještě na reoperaci, zřejmě kolem nového roku (přelom 2017-2018), protože řeším si i jiné zdravotní problémy. Hlavní otázka - to nedokončené šetření, bude mít nějaký vliv na výpověď z práce? Jakou výpověď bych měla dostat a na co si dát pozor? Co byste mi navíc poradili? Šetření by snad mohlo být kolem konce září. Zvažuji, že bych případně zůstala marodit dál, ale už bez peněz. Samozřejmě po domluvě s lékařem. Pokud by to bylo lepší v souvislosti se šetřením a mou výpovědí.  Děkuji, Tina.

ODPOVĚĎ:
V případě, že není dokončené šetření, zaměstnavatelé obvykle urychleně ukončují pracovní poměr podle § 52 písm. e) zákoníku práce, podle něhož může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď, pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost. S tímto výpovědním důvodem ale není spojen nárok na odstupné.
Podle výkladového stanoviska Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů sice platí, že pokud byl pracovní poměr rozvázán výpovědí ze strany zaměstnavatele dle ustanovení § 52 písm. e) zákoníku práce, tedy pro dlouhodobou zdravotní nezpůsobilost zaměstnance konat dále dosavadní práci (z obecných zdravotních příčin), a posléze se zjistí, že tato zdravotní nezpůsobilost byla zapříčiněna nemocí z povolání, uznanou se zpětnou účinností, má zaměstnanec právo na odstupné ve výši nejméně 12násobku průměrného měsíčního výdělku. Ve skutečnosti byl totiž naplněn výpovědní důvod uvedený v ustanovení § 52 písm. d) zákoníku práce.
Nicméně toto výkladové stanovisko není závazné a podobné případy většinou končí u soudu.
Ve Vaší situaci by proto bylo vhodné zjistit, jaký výpovědní důvod hodlá zaměstnavatel využít. A nejlépe prodloužit pracovní neschopnost do ukončení šetření a uznání nemoci z povolání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.