Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, jestliže pracuji ve třísměnném provozu a mám odpolední směnu od 14:00-22:00 a jsem objednaný v 10:00 k jednomu lékaři (ortoped) a ve 13:00 ke druhému (zubaři na zákrok) a budu mít potvrzené 2 propustky. Mám nárok na paragraf a volno z práce na ten daný den, jestliže mám tu odpolední směnu?  

Hledal jsem to, ale nemohl jsem to najít. V práci na personálním oddělení mi bylo řečeno, že ano, ale můj mistr mi dělá v práci peklo a šlape po mně a tvrdí, že ne. Předem Děkuji, Timur

 

ODPOVĚĎ:
Návštěva lékaře je jednou z takzvaných jiných důležitých překážek v práci na straně zaměstnance. Obecně jde o situace, kdy zaměstnanec nemůže pro zaměstnavatele konat práci v pracovní době, přičemž zaměstnavatel je povinen nepřítomnost zaměstnance na pracovišti omluvit, poskytnout mu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu. Zaměstnanec má ale povinnost plánovat si návštěvu lékaře tak, aby nezasahovala do jeho pracovní doby. Až v případě, že nelze jinak, než navštívit lékaře v pracovní době. Pracovní volno s náhradou mzdy či platu se poskytne na tzv. nezbytně dlouhou dobu. Do tohoto časového intervalu tedy spadá kromě samotného lékařského úkonu také například cesta k lékaři a zpět nebo čas strávený v čekárně a další jiné přímo související úkony.
Návštěva ortopeda nehraje roli, neboť k ní dojde mimo pracovní dobu. Důležité tedy je, zda po zákroku u zubaře budete schopen práce. Pokud ano, měl byste se dostavit na pracoviště v co nejkratší době. Pokud práce schopen nebudete, máte nárok na volno.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pokud budu mít 2 propustky od lékařů z ranního a poobědového ošetření, musím přijít na odpolední směnu, která je mimo čas ošetření lékaře?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.