Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem zaměstnanec Automotive Lighting od 2.1.2017 do 31.12.2017. Zaměstnavatel mi odmítl proplatit bonus za rok 2017 s vyjádřením, že již (04/2018) nejsem zaměstnancem firmy. Celý rok 2017 jsem ale byl a práci odváděl na 100%. Bonus je součástí mzdového výměru podepsaného dnem nástupu/pracovní smlouvy.

Cituji: "Další součástí mzdy je roční bonus PLB (5%), který je vyplácen v závislosti na plnění daných kritérií dle pravidel koncernu FCA." Pravidla FCA jsem před ani v průběhu smlouvy neviděl, nyní mi je bývalý zaměstnavatel, tedy Automotive Lighting odmítl přeposlat se slovy, že se jedná o interní dokument. I kdyby byla součástí interního předpisu (FCA pravidla) podmínka, že zaměstnanec musí být v době výplaty zaměstnancem AL, tedy Automotive Lighting, je tento postup legální? Přijde mi, že mohu být rád za prosincovou výplatu, protože v lednu jsem již zaměstnaný v této firmě nebyl. Prosím o radu, jak a zda se bránit. Mám u soudu šanci na úspěch? Tento bonus je „zmíněný“ ve mzdovém předpisu. Ještě firma rozdělovala další bonus (WCM) všem zaměstnancům za výsledky firmy v 2017, ale na toto údajně také nemám nárok. Děkuji

ODPOVĚĎ:
V tomto případě jsou opravdu rozhodující pravidla koncernu FCA – jestliže je podmínkou vyplacení bonusu trvající pracovní poměr v době vyplacení bonusu, pak na tento bonus nárok nemáte (protože nárok na vyplacení bonusu je uveden v dokumentu - mzdovém výměru – výše), který jste podepsal spolu s pracovní smlouvou.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nevyplacení bonusu uvedeného ve mzdovém výměru z důvodu ukončení pracovního poměru, výpovědi
  • Nevyplacení bonusu za výsledky firmy za kalendářní rok odcházejícímu zaměstnanci - legálnost postupu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.