Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnancem a zaměstnavatel mi nabídl funkci odpovědného zástupce pro živnost čištění a praní textilu a oděvů. Prosím o „laické vysvětlení“ co znamená, že odpovědný zástup ručí za "dodržování živnostenskoprávních předpisů" a "řádný provoz živnosti". Řádný provoz živnosti = dodržování technologických, technických atp. norem?

O jaké konkrétní normy se jedná u této živnosti? Jaké jsou konkrétně živnostenskopráv. předpisy? Resp. jaká rizika a povinnosti mi přináší fce odpovědného zástupce? Nejlepší smlouva, která umožní pozdější opuštění funkce odpovědného zástupce, při zachování zaměstnaneckého poměru. Dodatek k pracovní smlouvě? Lze později vypovědět pouze dodatek? Druhá smlouva (např. DPP nebo DPČ)? Lze uzavřít 2. smlouvu u 1 zaměstnavatele? Nejedná se v tomto případě o práci stejného druhu? Děkuji, Vladislav.

ODPOVĚĎ:
Konkrétní odpovědi na Vaše dotazy nejsou možné bez hlubší znalosti okolností a obsahu některých dokumentů. Obecně lze konstatovat, že ustavení do funkce odpovědného zástupce je možné jmenováním. Vzdáním se funkce pak pracovní poměr nekončí a obnovuje se v původní podobě.
Možností je i uzavřít druhou smlouvu. zaměstnanci nic nebrání uzavřít se zaměstnavatel smluv několi, ale správně uvádíte, že překážkou by mohlo být, že se bude jednat o právi stejného druhu, což by mohlo být vyhodnoceno jako obcházení zákona. Záležet proto bude na obsahu Vaší dosavadní pracovní smlouvy a na obsahu případné druhé smlouvy.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Smlouva o obchodním zastoupení na čištění a praní textilu a oděvů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.