Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zvažuji změnu profese - přerušit živnostenskou činnost (hlavní činnost) a pracovat pouze na DPP a DPČ. Prosím, komu všemu je nutné nahlásit? Jakým způsobem dále platit zdravotní, sociální a nemocenské pojištění? Jaká jsou zde omezení (max počet odpracovaných hodin pro 1 zaměstnavatele, výše výdělku, daňové povinnosti.)?

Pokud bych si přeci jen ponechala živnostenské oprávnění, mohu pracovat na DPP, DPč i v jiných oborech, případně do jaké výše výdělku? V inzerci se objevují brigády, nejsem již studentem - jde tedy v mém případě o DPP? Děkuji, Anežka

ODPOVĚĎ:
Váš dotaz je velmi rozsáhlý a nelze na něj v této podobě beze zbytku odpovědět. Proto jen obecně:
Přerušení zivnostenské činnosti je nutné nahlásit živnostenskému úřadu, který dále provede hlášení na zdravotní pojišťovnu a na OSSZ.
Placení zdravotního a sociálního a nemocenského pojištění bude nadále závislé na Vaší další činnosti a na výši výdělku.
Dohoda o provedení práce DPP:
DPP je v zákoníku práce upravena v ustanovení § 75, který říká, že rozsah práce, na který se DPP uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné DPP. V DPP musí být uvedena doba, na kterou se tato dohoda uzavírá. Z dikce tohoto ustanovení vyplývá, že zaměstnavatel musí uzavřít se zaměstnancem DPP na dobu určitou, přičemž určení doby je podstatnou náležitostí smlouvy. Vymezení prací v DPP může být sjednáno jako individuální pracovní úkol, ale i jako druhově vymezené práce. S ohledem na větu první § 75 se lze přiklonit k závěru, že podstatnou náležitostí DPP musí taktéž být rozsah prací. Ostatní obsahové náležitosti DPP jsou ponechány na smluvních stranách.
DPP je omezena rozsahem počtu hodin práce, které na základě ní může zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat. Rozsah prací je počítán vždy za kalendářní rok. Pokud by doba uzavření DPP přesahovala konec kalendářního roku, je nutné počítat stanovený limit 300 hodin prací vždy pouze do konce příslušného kalendářního roku, v němž byla dohoda uzavřena. Od počátku následujícího kalendářního roku je stanovený rozsah prací ne větší než 300 hodin v kalendářním roce nutné počítat znovu. Rozsah prací ne větší než 300 hodin práce je tedy nutné počítat za každý kalendářní rok zvlášť, a to na základě práce zaměstnancem fakticky vykonané na základě DPP. Dle § 75 se do rozsahu práce ne většího než 300 hodin v kalendářním roce započítává doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce i na základě jiné DPP. Zaměstnavatel může se zaměstnancem uzavřít několik DPP. Počet hodin se však v takovém případě bude sčítat a celkový rozsah práce na základě všech DPP uzavřených mezi týmž zaměstnavatelem a zaměstnancem nesmí činit více než 300 hodin práce v kalendářním roce. Toto však platí pouze v případě DPP uzavíraných mezi týmž zaměstnavatelem a zaměstnancem. Zákoník práce umožňuje uzavřít zaměstnanci více DPP s různými zaměstnavateli a u každého ze zaměstnavatelů se bude rozsah práce ne větší než 300 hodin v kalendářním roce počítat zvlášť.
Dohoda o pracovní činnosti - DPČ:
DPČ je v zákoníku práce upravena v ustanovení § 76, podle něhož na základě DPČ není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Dodržování sjednaného a nejvýše přípustného rozsahu poloviny stanovené týdenní pracovní doby se posuzuje za celou dobu, na kterou byla DPČ uzavřena, nejdéle však za období 52 týdnů. V DPČ musí být uvedeny sjednané práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se dohoda uzavírá.
DPČ není tedy na rozdíl od DPP limitována rozsahem práce v kalendářním roce, tudíž ji lze uzavřít, i pokud by rozsah práce přesahoval 300 hodin práce v kalendářním roce. Výkon práce je však limitován rozsahem týdenní pracovní doby. Podstatnými náležitostmi DPČ jsou sjednané práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se uzavírá. Vymezení prací v DPČ je sjednáno jako druhově vymezené práce. Doba, na kterou je možné DPČ uzavřít, není limitována a je možné jí uzavřít na dobu určitou, a to i na dobu delší než jeden kalendářní rok, i na dobu neurčitou. Další ujednání, která si zaměstnavatel se zaměstnancem sjedná v DPČ, se ponechávají na smluvních stranách.
Daňové povinnosti se odvíjí od výše výdělku.
Pokud si ponecháte živnostenské oprávnění, můžete pracovat i na DPP nebo na DPČ bez omezení výdělku. Může se pak ale stát, že se živnost stane vedlejší činností.
Pokud jde o brigády, bývají obvykle uzavírány DPP nebo DPČ bez ohledu na to, zda zaměstnanec má status studenta či nikoli.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kde všude nahlásit zrušení živnosti?
  • Na jaké úřady nahlásit zrušení živnosti a práce na dohod (DPP, DPČ)?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.