Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem student, je mi 20 let a pracuji zároveň na DPP a vydělávám do 10.000 Kč měsíčně. Tudíž se mi to nedaní a nestrhává zdravotní a sociální. Udělal jsem si kurz a chci provádět masáže. Nabízel bych masáže na internetu a jezdil za klienty, vydělal bych si tak max 5.000 Kč měsíčně. Potřebuji na to živnost? Budu muset odvádět zdrav. a soc. pojištění?

Nechci být OSVČ kvůli 5 tisícům. Dá se to třeba udělat nějak jinak? Můžete se mi prosím rozepsat v odpovědi? Co kdybych přestal studovat nebo pracovat? Do kolika tisíc můžu vydělávat masážemi, abych neplatil daně a pojištění? Děkuji, Vít.

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Vámi popsaný záměr splňuje znaky podnikání, tj. soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku, měl byste nejprve získat živnostenské oprávnění. U poskytování masáží se pak jedná o tzv. vázanou živnost - Masérské, rekondiční a regenerační služby, kdy je třeba disponovat potvrzením o získání kvalifikačních předpokladů stanovených zákonem.
V případě, že budete podnikat jako vedlejší činnost, nebudete muset v prvním roce hradit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Pokud Vaše příjmy z podnikání budou natolik nízké, že nedosáhnout stanovené roční hranice (aktuálně 71 950 Kč), pak nebude nutné hradit sociální pojištění, Zdravotní pojištění byste však hradit měl i při vedlejší činnosti i za první rok podnikání a následně zálohově.
Pokud jde o placení daně z příjmu, pak příjem z podnikání budete muset danit. Pokud by Vaše zdanitelné příjmy z podnikání a ze zaměstnání nepřesáhly 192400Kč, pak bude s ohledem na slevu na poplatníka a slevu na studenta daň nulová. Vaši konkrétní situaci však doporučuji konzultovat s účetním.
Pokud přestanete studovat a nebudete přihlášen na úřadu práce, tedy za Vás nebude stát hradit zdravotní pojištění, byl byste povinen si jej hradit z minimálního vyměřovacího základu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daně, zdanění příjmu za masáže od studenta bez stálého příjmu (sociální a zdravotní platí stát)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.