Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelka domku blízko Prahy. Na začátku února 2018 otevřený dopis od exekutora adresovaný jisté firmě. O této firmě jsem se dozvěděla až z dopisu, vůbec ji neznám ani jejího majitele. Následně jsem z výpisu z obchodního rejstříku získala informace, že v roce 1996 byla jistá firma, ve které byl statutárním orgánem můj švagr, který založil sídlo firmy bez mého souhlasu a bez souhlasu naší maminky.

Domek patřil v roce 1996 mé sestře 25%, mně 25% a mamince 50%. 2012 byla firma prodána jiné firmě, na kterou je vedeno exekuční řízení. 2012 jsem v rámci vypořádání společného majetku převzala domek jako výlučná majitelka a má sestra vlastní nyní vedlejší budovu. Můj dotaz zní: podle současného zákona není možné, aby si jeden vlastník nemovitosti založil sídlo firmy bez souhlasu ostatních spoluvlastníků. Tyto podpisy mají být ověřeny u notáře. Chci se zeptat, zda v roce 1996 platily jiné zákony pro založení sídla firmy, podle kterých nebylo potřeba souhlasu spolumajitelů. Děkuji, Karolína

ODPOVĚĎ:
I dle právních předpisů (obchodního zákoníku) účinných v roce 1996 bylo pro zápis sídla nutné doložit listiny prokazující oprávněnost užívání prostor, ve kterých bylo sídlo zapsáno. Návrh na zápis musel být doložen listinami o skutečnostech, které měly být do obchodního rejstříku zapsány, tzn. i při zapsání sídla. Podrobnější právní úprava byla však přijata až později.
1966 však zákon nevyžadoval úřední ověření podpisů vlastníků nemovitostí a často v této době docházelo k padělání souhlasů s umístěním sídla.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Bylo možné zřídit sídlo firmy v nemovitosti bez souhlasu a vědomí majitele nemovitosti před účinností nového občanského zákoníku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.