Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Potřeboval bych se zeptat na jednoduché a levné řešení pro převedení s. r. o. na jednoho jednatele. V roce 2011 jsme s kamarádem založili s. r. o. se základním kapitálem 200.000 Kč na provozování eshopu. Bohužel to dopadlo tak, že se eshop nepodařilo spustit a s. r. o. je neaktivní. Nyní bych se chtěl z s. r. o. vyvázat, kolega si jej chce ponechat, pro své potencionální budoucí aktivity.

Prosím tedy o postup jak postupovat pro převod společnosti na jednoho majitele a jednatele. Převedení bude bez úplaty. Byl jsem totiž u notáře a ten mi doporučil postup v rámci jeho služeb a řekl mi cenu necelých 10.000 Kč a to mi po přečtení Vašeho dotazu přijde poměrně hodně peněz. (zmiňovaný dotaz zde https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/obchodni-pravo/zivnosti-a-jejich-provozovani/35729-zmena-jednatele-s-r-o-pri-darovani-prevodu-s-r-o-na-osobu-blizkou.html). Děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
Postup bude obdobný jako je popsán v dotazu, na který odkazujete. Oba společníci Vás na valné hromadě odvolají z funkce jednatele. Pokud to vyžaduje společenská smlouva, bude na valné hromadě rovněž nutné schválit převod Vašeho obchodního podílu na druhého společníka. Zde bude nutné sepsat zápis ze schůze valné hromady a také listinu přítomných (oboje bude přílohou návrhu na zápis změny do obchodního rejstříku). Podpisy na těchto dokumentech není nutné ověřovat
Dále bude nutné sepsat samotnou smlouvu o převodu obchodního podílu. Zde již bude nutné ověřit podpisy. Jako poslední je třeba zhotovit návrh na zápis změn do obchodního rejstříku, a to online zde:
https://or.justice.cz/ias/ui/podani
Návrh s ověřeným podpisem a přílohami (smlouva o převodu podílu, zápis z valné hromady, listina přítomných) jednatel společnosti (tj. druhý společník) podá na obchodní rejstřík.
Pokud byste změnu realizovali sami, pak náklady budou činit cca 2100, - Kč (2000, - Kč soudní poplatek + 100, - Kč ověření podpisů). S využitím služeb advokáta lze počítat s částkou cca 5.000,- Kč + zmíněných 2.100,- Kč.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kolik stojí převod s. r. o. na jednatele společnosti s využitím advokáta
  • Poplatek za převod s. r. o. na jednatele společnosti bez využití advokáta
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.