Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Podnikám jako OSVČ a chci, aby můj otec mohl část mé práce vykonávat se mnou, resp. za mě. Kromě možnosti fakturace zákazníkovi přes s. r. o. a poměrného rozdělení zisku mezi nás dva jsem se dozvěděl o Společnosti (dříve sdružení bez právní subjektivity) NOZ (§ 2716 až 2746).

Jestli to dobře chápu tak by to umožňovalo nám oběma fakturovat zákazníkovi jako jeden subjekt a zisky si pak rozdělit na základě námi stanovených pravidel.
- Jak taková společnost fakticky vzniká a komu je třeba a jakým způsobem tuto skutečnost oznamovat?
- Jak postupovat, když já jsem plátce DPH a otec není a chtěli bychom zákazníkovi fakturovat s DPH? Bude otec automaticky také plátce DPH?
- Pokud chceme uplatňovat výdajové paušály je možné si je uplatnit každý zvlášť nebo se uplatňuje před rozdělením v rámci společnosti? Pokud by celkový zisk přesáhl 1 mil. ročně pak uplatnění paušálu před a po rozdělení by znamenal rozdíl na celkové dani.
- Jakým způsobem fakturovat zákazníkovi? Předpokládám, že na IČO jednoho z nás když společnost není právní subjekt? Pokud by byly faktury na IČO jednoho z nás jakým způsobem a komu by pak fakturoval ten druhý?
- Co se týče daňových přiznání, které bychom předpokládám dělali každý zvlášť na základě rozděleného zisku, je třeba dělat i daň. přiznání (případně DPH) i celkové za subjekt společnosti? Nicméně pak by mi nebylo jasné jak tento subjekt bude vystupovat vůči finančnímu úřadu.
S pozdravem Denis

ODPOVĚĎ:
Společné podnikání je primárně možné prostřednictvím obchodní společnosti, například společnosti s ručením omezeným nebo veřejné obchodní společnosti.
Je také možné společně podnikat v tzv. společnosti bez právní subjektivity, kterou blíže upravuje občanský zákoník v § 2716 a následující. Tato společnost se zakládá pouze smlouvu, kdy pokud se nesdružuje také majetek zúčastněných osob, postačuje i smlouva v ústní podobě. Doporučujeme však v každém případě uzavřít alespoň základní písemnou dohodu. Pokud je vkládán do společného podnikání majetek, pak je nutné také provést soupis tohoto majetku.
Smlouva o společnosti by měla dále obsahovat také činnosti, které budou osoby vykonávat, jakým způsobem bude rozdělován zisk a případně další vzájemná práva a povinnost.
Jak již název napovídá, tato společnost není samostatným právním subjektem. Nebude tedy samostatně vystupovat v právních vztazích, jako by tomu např. bylo u společnosti s ručením omezeným. Jednat budou stále sdružené osoby s tím, že se budou společně podílet na podnikatelské činnosti.
Co se týče DPH, tak od 1.7.2017 došlou novelou daňových zákonů k vypuštění všech ustanovení ze zákona o DPH upravující tzv. společnost bez právní subjektivity (dále jen "společnost"). Tato novela vedla ke zjednodušení dodatečné administrativy vztahující se ke společnosti. Už není potřeba aby se společník společnosti stal plátcem, pokud se v rámci společnosti uskutečňuje plnění s nárokem na odpočet jako dříve. Každý ze členů společnosti bude vůči finančnímu úřadu ve věci týkající se DPH vystupovat jako samostatný subjekt (každý z vás si bude sám hlídat svůj obrat pro účely DPH, zjednodušeně Váš otec vystaví fakturu jako poskytovatel, částka bude v případě zdanitelného plnění spadat do jeho obratu, když je neplátce DPH vystaví pouze doklad jako neplátce a neuvádí na dokladu DPH; když fakturujete Vy a jste plátce, vystavíte klasický daňový doklad podle zákona o DPH jako doposud). Společnost vůči finančnímu úřadu samostatně nijak nevystupuje.
Co se týče daní z příjmů, případ řeší §12 ZDP. Pokud nejsou společné výdaje ze společnosti související se společnými příjmy rozděleny stejně jako společné příjmy, mohou společníci uplatnit výdaje pouze v prokázané výši. Proto jak je uvedeno v odpovědi od právníka výše, ve smlouvě o společnosti si upravíte vykonávané činnosti a způsob rozdělení společných příjmů a výdajů, což znamená, že nelze kombinovat kdo jaký výdaj si uplatní, ale když si společné přijmy rozdělíte v poměru 60 na 40, stejným poměrem si musíte rozdělit také společné výdaje. Můžete si také každý po rozdělení příjmů ze svého podílu uplatnít paušální výdaje % z příjmů, výdaje jsou poté při porovnání ve stejném poměru jako rozdělené společné příjmy, ovšem potom pozor na zastropování výdajů podle §7 odst. 7 (zastropování bude platit pro každého zvlášť na celkové jeho příjmy v rámci dané činnosti, tudíž jeho podíl ze společnosti + další vlastní příjmy z podnikání, které nespadá do společnosti). Každý vůči finančnímu úřadu vystupuje sám za sebe, každý podává sám svoje daňové přiznání, pouze navíc vyplní ve svém daňovém přiznání informace o společnících společnosti a podílu na příjmech a výdajích.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Společné podnikání přes obchodní společnost nebo společnost bez právní subjektivity a DPH, daň z přidané hodnoty
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.