Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, jestli hrozí riziko nebo nějaké problémy. Od srpna 2008 jsem byl prokuristou v s. r. o. 31.1.2017 jsem poslal doporučeným dopisem výpověď z prokury k datu 31.1.2017. Společnost dopis přebrala a dále nekonala žádné další kroky. 8.3.2017 jsem podepsal (jako prokurista) rámcovou smlouvu, která zajišťuje úsporu ve firemní telefonii.

Společnost stále na výpověď prokury nereagovala až po mé výzvě podala 12.10.2017 návrh na výmaz na krajský soud. Této žádosti nebylo vyhověno, protože nebyla svolaná společníky žádná valná hromada. Tato byla svolána až na mou další výzvu na 1.12.2017 a poté podán další návrh na krajský soud. Po té proběhl výmaz k datu 16.1.2018 a na rejstříku se objevil dne 3.2.2018. Hrozí mě nějaké problémy s podpisem výše zmíněné smlouvy, když společnost evidentně nejadnala tak jak má, co nejdříve zajistit výmaz prokury? Zajistila toto až skoro po roce a mě nechala stále ve veřejném rejstříku. Děkuji mnohokrát. Daniel

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě by bylo nutné posoudit platnost Vašeho odstoupení.
Vy jste odstoupil ke dni 31.1.2017, kdy téhož dne jste odstoupení odeslal. Je tedy zřejmé, že výpověď musela být doručena později. Je proto možné, že by Vaše odstoupení bylo v případě soudního sporu posouzeno jako neplatné, neboť by mělo zpětnou účinnost po doručení. V tomto případě by tedy smlouva byla posuzována jako řádně uzavřená.
Pokud by prokura zanikla, tj. dnem doručení výpovědi, pak jste nebyl oprávněn smlouvu sjednat. Nicméně byl jste stále zapsán v obchodním rejstříku, protistrana by se nemohla dovolávat neplatnosti smlouvy. Platí, že Jednala-li jako zástupce osoba nezpůsobilá v příslušné záležitosti sama právně jednat, nelze se toho dovolat vůči tomu, kdo o této skutečnosti nevěděl ani nemohl vědět. Odpovědnost by vůči Vám mohla tedy uplatňovat pouze společnost, kde jste vykonával funkci prokuristy.
Doporučil bych se obrátit na společnost, aby Vám písemně potvrdila, že smlouvu považuje za řádně uzavřenou a zavazuje se ji plnit. Pokud totiž prokura skutečně zanikla, pak to, že společnost nezajistila výmaz z obchodního rejstříku nebude rozhodující. Rozhodující pro Vaší případnou odpovědnost bude pouze to, že jste si musel být vědom, že nejste oprávněn smlouvu podepsat. Předpokládám však, že ani sama společnost nebude odpovědnost uplatňovat, neboť tímto ušetřila. Je tedy otázkou, zda by společnosti mohla vzniknout škoda, za kterou byste vůbec odpovídal.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Postup výpovědi prokury prokuristou v s. r. o. společnosti - postup, průběh, podmínky schválení soudem, soudně
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.