Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem podnikající fyzická osoba FO věnující se opravám vozidel. Mám vybavený servis (zařízení v tržní hodnotě přes 1.000.000 Kč), 3 zaměstnance, 1 administrativní asistentku, moje podnikání je úspěšné. Rád bych rozšířil své podnikání ještě o malý autobazar zaměřený výhradně na veteránská vozidla. Nový obchodní nápad je pro mě však rizikový.

Vozidla chci totiž kupovat v elektronických aukcích v zahraničí, abych dosáhl nízké nákupní ceny, ale nemohu při vynaložení veškerého úsilí vyloučit riziko, že některé vozidlo bude mít nějakou právní vadu. Nemám také dostatek volných prostředků na prvotní investici do pořízení vozidel, úpravy prodejní plochy a zaměstnání dalšího zaměstnance (prodejce). Současně s tím mám ale kamaráda, kterému se můj obchodní nápad s autobazarem líbí a který je ochoten do obchodu investovat 4.000.000 Kč na nákup prvních vozů do prodeje. Rád bych založil nějakou formu společnosti, ale nevím jak to udělat, abych v případě potíží nepřišel o můj servis. Jakou formu společnosti zvolit? Prosím o stručnou analýzu vhodných i nevhodných variant s odůvodněním. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Doporučujeme založit společnost s ručením omezeným (spol. s. r. o.) s tím, že si ponecháte většinový podíl nutný k rozhodování. Váš známý by vystupoval pouze jako investor s nárokem na výplatu zisku, až jej společnost dosáhne. Je třeba počítat s tím, že zdanění společnosti s ručením omezeným je vyšší, než při podnikání fyzických osob. Neručíte však svým osobním majetkem za dluhy společnosti.
Je možné využít také tzv. tichou společnost, kdy by známý pouze vložil vklad a měl nárok na výplatu zisku za sjednaných podmínek.
V tomto případě svěřte založení advokátovi, nejedná se o jednoduchou záležitost.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ručení investorovi projektu do jen do určité výše investice - jaký typ společnosti založit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.