Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má právo nezúčastněná osoba požádat krajský soud veřejný rejstřík, aby zrušil obchodní společnost (a. s.) a může soud této žádosti vyhovět? Pokud byla a. s 7 let v konkurzu, během této doby uhradila všechny pohledávky a konkurz byl ukončen a následně již přes tři roky tato společnost nemá žádný majetek, žádnou činnost, žádný bankovní účet, žádné účetnictví.

Existuje pouze v obchodním rejstříku. Může podat návrh k soudu na ukončení činnosti zcela nezúčastněná osoba? Nebo může soud rozhodnout i bez návrhu o ukončení činnosti této společnosti, jak je tomu např. v Německu? Z níže uvdeného článku jsem to totiž nepochopila. http://www.ksb.cz/cs/novinky-publikace/clanky/3348_vrchni-soud-kdy-je-mozne-zruseni-obchodni-korporace-pro-jeji-necinnost
Děkuji Uršula.

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 93 zákona o obchodních korporacích platí, že soud na návrh toho, kdo na tom má právní zájem, nebo na návrh státního zastupitelství, pokud na tom shledá závažný veřejný zájem, zruší obchodní korporaci a nařídí její likvidaci také, jestliže není schopna po dobu delší než 1 rok vykonávat svou činnost a plnit tak svůj účel.
Při podání návrhu na zrušení a. s. pro nevyvíjení činnosti je nutné osvědčit právní zájem, zcela nezúčastněná osoba by tedy návrh podat nemohla. Navrhovatel musí prokázat právní zájem na zrušení společnosti.
Dále by v úvahu mohla připadat možnost zrušení a. s. podle ust. § 172 odst. 1 občanského zákoníku, podle kterého soud na návrh toho, kdo na tom osvědčí právní zájem, nebo i bez návrhu, zruší právnickou osobu a nařídí její likvidaci, jestliže nemá déle než dva roky statutární orgán schopný usnášet se. Pokud bude splněna tato podmínka, je soud povinen zrušit právnickou osobu i bez návrhu. Podnět ke zrušení tak může podat kdokoli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.