Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jak mám postupovat v odstoupení z funkce jednatele s. r. o. Na žádost mé dlouholeté přítelkyně jsem s jejím manželem dne 15. 03. 2010 založila společnost s tím, abych mu vedla účetnictví. Ve společnosti jsme dva jednatelé, já s menšinovým podílem 10 %, on s podílem 180 %.

Před třemi lety přítelkyně zemřela, proto jsem ho v té době několikrát žádala, že chci ukončit jednatelství. Sliboval, že to provede, odkládal to, pak mi napsal mail, že odjíždí do ciziny (Ruské Federace) a že se mi ozve. Několikrát napsal mail, že hledá druhého jednatele, nebo sám převezme můj podíl, že mi dá vědět, až se vrátí do ČR. Dodnes (28.12.2015) se nevrátil. Společnost neměla žádné zisky. V mezidobí, kdy se neozýval, jsem se informovala na Živnostenském úřadu, co mám učinit. Bylo mi doporučeno, abych s. r. o. přerušila. Bez konání valné hromady ji sama zrušit nemohu, prý až po 5ti letech. Společnost je přerušena od 10.12.2012 dosud. Chci se vzdát jednatelství – jde to bez valné hromady? Pokud existuje nějaký právní dokument, prosím o radu. Děkuji Alena

ODPOVĚĎ:
Nejprve bych rád uvedl, že je rozdíl mezi jednatelem a společníkem SRO. Jednatel je statutárním orgánem SRO, společníka je členem společnosti, resp. osoba vlastníci společenský podíl. Ve Vašem dotazu je uvedeno, že jste dva jednatelé, ale také, že druhý společník převezme Váš podíl. Jedná se však o dva odlišné instituty. Pokud by druhý společník (nebo třetí osoba) odkoupil Váš podíl, nepřestáváte být jednatelem (zde je nutné buď odvolání z funkce nebo odstoupení).
Domnívám se, že by mohl být naplněn některý ze zákonných důvodů (např. že společnost není schopna vyvíjet činnost) pro to, aby soud zrušil společnost a nařídil likvidaci. Konkrétní posouzení však již je na soudu. Navíc musíte prokázat Váš právní zájem na tom, aby byla společnost zrušena. Za tímto účelem Vám doporučuji kontaktovat advokáta, který Vám pomůže napsat návrh. Seznam advokátů naleznete na www.advokatikomora.cz
Pokud by soud rozhodl o zrušení společnosti, pak je možné, že Vás soud jmenuje likvidátorem společnosti. Poté co společnost zanikne, zanikne i Vaše funkce jednatele a také Vaše účast v ní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.