Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu. Prodala jsem koně na splátky a pán co ho koupil mi neplatí. Ve smlouvě mám napsáno, že si koně mohu odvést pokud nebude platit jenže se to zkomlikovalo. Jela jsem si pro koně, ale zjistila jsem, že pán je ve vazbě a na místě jsme se dozvěděla že koně prodal dál. Mám kupní smlouvu i papíry o tom, že jsem majitelem koně. Lidé, kterým koně prodal, mají ale na koně kupce a žádají po mě abych jim vydala papíry a přepsala koně na ně.

Rodiče pána, který mi peníze dluží mi slíbili dluh zaplatit ve splátkách, s tím že bychom sepsali uznání dluhu a podložili to smlouvou. Nevím jestli za těchto podmínek mohu koně přepsat na lidi, kterým koně dlužník prodal. Nerada bych přišla jak o koně tak i o peníze. Ještě mě napadlo se s nynějšími majiteli domluvit aby mi koně zaplatili a vymohli si peníze na pánovi, který mi dluží peníze mě. Nevím jak se v této situaci zachovat. Nebo si mohu koně odvést i přesto že ho už prodal? Děkuji, Slávka

ODPOVĚĎ:
S rodiči uvedeného „pána“ žádné uznání dluhu sepsat nemůžete – není pro něj právní podklad. Pokud byl kůň prodán dál, aniž by prodávající byl jeho majitel, je kupní smlouva absolutně neplatná. S tím, že za koně nebylo řádně zaplaceno máte právo si koně odvést podle předmětného ustanovení
kupní smlouvy.

S nynějšími majiteli se samozřejmě na převzetí závazku, který má „pán“ vůči Vám můžete – tedy pokud na to přistoupí. Vztah by ale musel vzniknout mezi „novými majiteli“ a „pánem“. Pokud mu ale již zaplatili, tak s tímto postupem souhlasit nebudou. Doporučuji získat kopii kupní smlouvy, na kterou „pán“ koně prodal "novým majitelům" a celou věc předat advokátovi.

Zápis do registru s velkou pravděpodobností nebude konstitutivním zápisem, ale pouze deklaratorním – to znamená, že majitelem koně bude ten, kdo ho koupil (ačkoliv za něj nezaplatil) a převzal. Vzhledem k tomu, jak je celá situace složitá, je třeba, aby se právní zástupce zorientoval v čase a úkonech, které proběhly, a jednoznačně stanovil další postup – např. pokud již byl kůň prodaný 3. majitelům a Vy jste teprve upozornila „pána“ na neplacení, tak může být argumentace směřující k vrácení koně poměrně složitá. Stejně tak je třeba analyzovat právní důsledky ustanovení o vrácení koně při nezaplacení apod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.