Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Já s partnerem jsme kupovali byt. Ve smlouvě je dáno datum, do kdy mají být firmou dokončeny stavební úpravy společných prostor. Ve smlouvě (kupní) nejsou sankce a již datum do kdy má být dokončeno uběhlo. Je prosím nějaká pomoc ze zákona - z občanského zákoníku např. sleva z kupní ceny nebo tak? Jedná se o koupit v tomto roce. Děkuji, Blanka

ODPOVĚĎ:
Primárně je samozřejmě podstatné znění smlouvy, která by tuto situaci také měla případně řešit. Vzhledem k tomu, že danou situaci smlouva neřeší, pak je skutečně možné najít odpověď v občanském zákoníku.
Stavební firma je v tomto případě v prodlení. Primárně však máte možnost pouze od smlouvy odstoupit. Dle ust. § 1977 platí, že poruší-li strana prodlením svou smluvní povinnost podstatným způsobem, může druhá strana od smlouvy odstoupit, pokud to prodlévajícímu oznámí bez zbytečného odkladu poté, co se o prodlení dozvěděla. Pro posouzení podstatného porušení by zejména záviselo na době, po kterou je stavební firma v prodlení. Vždy je však z důvodu jistoty vhodnější postupovat, jako by se jednalo o nepodstatné porušení smlouvy.
Dle ust. § 1978 dále platí, že zakládá-li prodlení jedné ze smluvních stran nepodstatné porušení její smluvní povinnosti, může druhá strana od smlouvy odstoupit poté, co prodlévající strana svoji povinnost nesplní ani v dodatečné přiměřené lhůtě, kterou jí druhá strana poskytla výslovně nebo mlčky.
Nyní by tedy bylo vhodné stavební firmu vyzvat, aby v přiměřené lhůtě dokončila stavební úpravy, jinak že přistoupíte k odstoupení od smlouvy.
Pokud jde o slevu z kupní ceny, pak tu Vám zákon neumožňuje. Pro případy prodlení se běžně ve smlouvách sjednává smluvní pokuta, která by slevu z ceny bytu nahradila. Nicméně v úvahu přichází také požadavek na náhradu škody, např. uhrazené nájemné, které musíte hradit, protože jste se nemohli včas nastěhovat dle původně plánovaného termínu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Developer včas nedodělal stavební úpravy společných prostor domu - sankce není ve smlouvě, jak ho donutit dokončit stavební práce?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.