Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem od fyzické osoby auto za 39.000 Kč. Po 2 měsících od nákupu jsem zjistil, že bylo bourané a následně vyvařené a rovnané. Auto funguje, ale mám z toho trochu strach a chci se ho zbavit. S prodejem mám problém, aniž bych šel hodně pod cenu. Je šance, uhrát to na prodej zpět původnímu prodejci, jenž mi zamlčel skutečnost, že je auto bourané, i přes to, že je ve smlouvě:

"kupující byl seznámen se závadami vozidla, jenž byly zohledněny v ceně. Přebírá vozidlo jak leží a běží bez záruky". Děkuji, Vilém

ODPOVĚĎ:
Samotná skutečnost, že je automobil havarovaný, neznamená jeho vadu, a proto ani nezpůsobuje tato skutečnost sama o sobě vznik odpovědnosti za vady na straně prodávajícího. Pokud by však vozidlo trpělo jinými vadami v důsledku havárie, pak by již odpovědnost prodávajícího mohla přicházet v úvahu. Jiná situace by však byla, pokud jste byl ubezpečen, že vozidlo havarované není, zejm. pokud by to bylo uvedeno v kupní smlouvě, toto však nejspíše uvedeno nebylo.
Toto však nebrání tomu, abyste prodávajícího "zkusil" vyzvat k navrácení kupní ceny oproti navrácení vozidla.
Pokud bylo ve smlouvě uvedeno, že vozidlo je prodáváno "jak stojí a leží", pak takové ujednání je neplatné, neboť takto není možné prodat individuálně určenou věc, jakou automobil je.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Reklamace auta prodaného "jak stojí a leží" - je možné vozidlo reklamovat nebo ne?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.