Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V 03/2018 jsem koupila osobní automobil od prodejce specializujícího se na prodej aut po operativním leasingu. V inzerátu bylo uvedeno, že je auto po velkém servisu ve 148 000 km (do 178 000 km) - výměna veškerých náplní, filtrů, brzových destiček a kotoučů. Na pohled to i tak vypadalo, že bylo měněno (dle slov pána ze servisu).

Na servisu ve 150 000 km těsně po koupi vozidla se však ukázalo, že tento servis dělán nebyl a prodejce tak uvedl v inzerátu nepravdivé informace. Tento servis nás stál 12.000 Kč (vyměněno vše co prodejce uváděl, že bylo děláno při 148 000 km - tedy brzd. desky + kotouče přední, filtry a náplně). Máme nárok na to, po prodejci požadovat finanční náhradu za tento servis, který uváděl, že byl proveden i když tomu tak nebylo? Dotyčný inzerát mám vytištěný a veškeré papíry ze servisu také. Děkuji, Hermína.

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 2161 občanského zákoníku platí, že prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Zejména prodávající odpovídá kupujícímu, že v době, kdy kupující věc převzal, má věc vlastnosti, které si strany ujednaly, a chybí-li ujednání, takové vlastnosti, které prodávající popsal.
V tomto případě by se tedy mělo jednat o vadu, na základě které můžete požadovat slevu z kupní ceny, která by měla odpovídat nákladům na provedení servisu. Písemně proto vyzvědět prodávajícího k úhradě s tím, že jinak se budete domáhat zaplacení žalobou u soudu.
Pokud prodávající dobrovolně částku nezaplatí, obraťte se s návrhem na mimosoudní řešení sporu k České obchodní inspekci. Více informací a online možnost podání návrhu naleznete zde:
https://www.coi.cz/informace-o-adr/
Pokud by ani toto řízení nepomohlo, pak bude nutné podat žalobu k soudu. V tomto případě bude pouze soud posuzovat, zda se skutečně jedná o skrytou vadu, a zda Vám tedy vznikl nárok na slevu z kupní ceny. V případě soudního sporu hradí neúspěšná strana náklady soudního řízení. V tomto případě doporučuji využít pomoc advokáta.
Seznam advokátů naleznete zde: www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak získat slevu na auto pokud prodávající lhal, že byly provedeny opravy, které reálně provedené nebyly a nový majitel si je udělal na vlastní náklady?
  • Sdělení nepravdivých údajů prodávajícím o ojetém vozidle a nárok na slevu z kupní ceny auta, automobilu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.