Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem pozemek. V nedávné době jsem začal kopat základy pro oplocení po obvodu parcely. Zjistil jsem ze pod pozemkem vede původní živičná cesta, která byla pouze překryta cca. 30 cm ornice. Cesta vede skrz pozemek. Domnívám se, že prodávající tuto skutečnost zatajil. A tím porušil následují odstavce kupní smlouvy.

Prodávající zajišťoval stavební připravenost (rozparcelování) celého okolí. Původní konstrukce neodstranil a pouze zahrnul ornicí.
IV. 1. c)
IV. 1. d)
IV. 1. i) ► nemovitost je znečištěna živičnou směsí obsahující dehet ► dokladuje to protokol odebraných vzorků. Dehet je zdravotně závadný a ohrožuje podzemní vody.
Je možné výše uvedené nějakých způsobem napadnout - odstoupení od kupní smlouvy nebo sleva z kupní ceny pozemku? Děkuji, Dušan

ODPOVĚĎ:
V tomto případě by se mělo jednat o vadu nemovitosti, o které, jak uvádíte, rovněž prodávající musel vědět a zatajil ji. Dle kupní smlouvy v čl. IV. 1 i) prodávající prohlašuje, že nemovitosti nejsou nijak znečištěny, nejsou zatíženy žádnými nebezpečnými či jinými látkami, tj. z dosavadního užívání nemovitostí nevyplývá žádné nadlimitní zdravotně závadné či život ohrožující znečištění půdy či podzemní vody.

Toto prohlášení je však zjevně nesprávné. Samotná smlouva sice neobsahuje žádnou smluvní pokutu, pokud by se ukázalo prohlášení jako nepravdivé, je však možné uplatňovat nároky z vadného plnění vyplývající ze zákona. Zde je nutné rozlišit, zda je vada podstatným porušením smlouvy, nebo nepodstatným porušením smlouvy. Při podstatném porušení smlouvy vzniká právo:
a) na odstranění vady,
b) na přiměřenou slevu z kupní ceny,
c) odstoupení od smlouvy.

Při nepodstatném porušení smlouvy pak právo na odstranění vady, anebo na přiměřenou slevu z kupní ceny.

Z důvodu jistoty pro případ sporu je vhodné požadovat odstranění vady, kdy pokud prodávající vadu neodstraní, můžete od smlouvy odstoupit, a to ať by se jednalo o podstatné i nepodstatné porušení smlouvy.

Doporučuji proto nyní písemně prodávajícího vyzvat k odstranění vady v přiměřené lhůtě. Pokud vadu neodstraní, je možné od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení kupní ceny, případně požadovat slevu z kupní ceny, která by měla odpovídat nákladům na rekultivaci pozemku.

Pokud však prodávající dobrovolně Vaše nároky neuspokojí, bude nutné podat žalobu k soudu. V tomto případě by pouze soud posuzoval, zda se skutečně jedná o vadu a jaké nároky Vám z této vady vznikly.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zatajení živičné cesty na pozemku (zasypané hlínou) - zatajení vady pozemku, nemovitosti prodávajícím
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.