Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych požádat radu ve věci prodeje panelového bytu. Musíme v nejbližší době prodat vlastní byt. Soused shora má asi špatně udělanou izolaci jeho podlah (uděláno svépomocí, podlaha dlažba a plovoucí podlaha), takže jde občas slyšet kroky, padání věcí, sprchování atp. Domnívám se, že jeho podlaha nesplňuje normy kročejového hluku.

Vzhledem k tomu, že máme hlučné děti, jsme uvedený problém s kročejovým hlukem nechtěli řešit. Nicméně s tím souvisí dotazy:
- je nutno informovat o této situaci potenciálního kupujícího?
- dá se považovat špatně udělaná podlaha sousedního bytu, resp. hlučný soused za skrytou vadu mého bytu? Nedokážu si představit, jak bych tuto věc mohl právně ovlivnit, byt souseda je zcela jiná právní jednotka, ale potřeboval bych to jednoznačně objasnit, aby nás pak někdo nehonil po soudech za něco, co nemůžeme ovlivnit. Děkuji, Bruno

ODPOVĚĎ:
V tomto případě jednoznačně doporučuji potenciální kupující na hluk od souseda upozornit, neboť nedostatečné odhlučnění, byť může být způsobeno nekvalitní podlahou souseda, by mohlo být považováno za vadu Vašeho bytu, o které jste také před prodejem jednoznačně věděli. V případě sporu by se mohlo také ukázat, že vada je v samotných zdech, nikoliv v podlaze souseda, tím spíše by toto zakládalo Vaší odpovědnost.
Kupující by kvůli nadměrné hlučnosti po prodeji nejspíše mohl požadovat slevu z kupní ceny, je proto vhodné jej na hluk prokazatelně upozornit, čímž vyloučíte svou odpovědnost.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prodej bytu a kročejový hluk od sousedů o poschodí výše
  • Zvýšený kročejový hluk bytu nad kupovaným bytem - vada nemovitosti?
  • Špatné odhlučenění bytu od kročejového hluku - skrytá vada nemovitosti a právo na slevu či odstoupení od kupní smlouvy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.