Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V březnu 2018 jsme se domluvili s projektantem na studii novostavby rodinného domu RD, řekli jsme mu požadavky na velikost, typ a dodali veškeré dokumenty, které jsme měli k pozemku. Zhruba v dubnu 2018 nám psal mail, že je studie hotová, že máme přijet a vzít 15.000 Kč jako zálohu.

Peníze jsme zaplatili, dál nám paragon a ukázal studii, dům naprosto neodpovídal našemu přání, to jsme mu řekli, prý to předělá. Pak nám přišel mail, že pokud se mu to nepovede, zálohu vrátí. V květnu přišla upravená studie, byla na stejném půdorysu s tím rozdílem, že byla ještě horší dispozičně a opět úplně jinak, než jsme chtěli. Žádali jsme projektanta, aby ji předělal podle návrhu, který jsme poslali v příloze pro inspiraci. Druhý den napsal, že nám poslal 2 studie, a že jsme vyrovnaní, že nám peníze nevrátí. Písemnou smlouvu jsme mezi sebou neměli. A když jsem mu volala, řekl že zdarma nepracuje a tím pádem nic nepředělá. Otázka zní, jestli máme právo na vrácení peněz, když svou práci neodvedl nebo ne? Děkuji, Hana.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě byla uzavřena smlouva o dílo, ve které se projektant zavázal vytvořit studii dle Vašeho zadání. Vzhledem k tomu, že smlouva nebyla ze strany projektanta dodržena, výslovně prohlásil, že dále na práci již pokračovat nebude, a rovněž uvedl, že pokud se mu studii nepodaří upravit, vrátí zálohu, došlo z jeho strany k porušení smlouvy.
Doporučuji písemně (doporučeným dopisem) zaslat projektantovi odstoupení od smlouvy, ve kterém také požadujte vrácení uhrazené zálohy. Pokud dobrovolně zálohu nevrátí, bude nutné se domáhat zaplacení u žalobou u soudu. Zde budete muset prokázat, že dodaná studie neodpovídá uzavřené smlouvě, tj. Vašemu zadání. Soud by následně posoudit, zda je Váš požadavek oprávněný, či nikoliv.
Před případným podáním žaloby však doporučuji využít možnost mimosoudního řešení sporu u České obchodní inspekce, kdy mimo jiné získáte podrobnější právní posouzení Vašeho případu, rovněž je možné, že toto řízení přiměje projektanta ke změně postoje. Toto řízení je zcela zdarma. Více informací a online možnost podání návrhu naleznete zde:
https://www.coi.cz/informace-o-adr/
V případě soudního sporu pak doporučuji využít pomoc z řad advokátů, jejichž seznam naleznete zde:
www.advokatikomora.cz


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Reklamace studie novostavby rodinného domu projektanta - nedodržel návrh, požadavky zadavatele
  • Nedodání díla podle zadání zadavatele - reklamace nebo odstoupení od smlouvy o dílo
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.