Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme majiteli pozemku sousedícího s obecním vodojemem. Obec na základě námi podepsané předběžné smlouvy (kvůli dotacím) provedla vrt a zjistila dostatečnou vydatnost zdroje. Teď chce část pozemku vyčlenit a odkoupit (nelze pronajmout - obec bude čerpat dotace) + přes zbylou část pozemku vést potrubím vodu do vodojemu.

Chtěli bychom však navíc ke kupní ceně vymoci právo bezplatného odběru vody z vodovodu pro náš dům, když tento náš pozemek prodáme obci. Samozřejmě ideálně navždy pro toto naše číslo popisné (ne tedy vázané na jméno, ale služebnost vázaná k nemovitosti). Už v minulosti nám v souvislosti s vodou pro obec pozemky vyvlastnili, a toto právo bezplatného odběru máme, jen ne písemně či jinak doložené. Jak nejlépe právně ošetřit tento náš požadavek? Zatím jsme podepsali jen souhlas s provedenim stavby vrtů, konkrétně smlouvu na Hydrogeologický průzkum pro vybudování doplňkového jímacího objektu podzemní vody pro veřejný vodovod. Tedy jsme nepodepsali žádnou předběžnou smlouvu o prodeji pozemku a k ničemu jsme se smluvně ještě nezavázali. Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Právo bezplatného odběru vody je služebnost (věcné břemeno). Tu můžete zřídit v rámci kupní smlouvy, tedy pokud budete pozemek prodávat, pak součástí kupní smlouvy bude bezplatné zřízení věcného břemene čerpání vody. Jakmile Vám tedy bude předložena kupní smlouva, obraťte se neprodleně na právníka - seznam na www.advokatikomora.cz, který smlouvu zreviduje a zejména doplní právě o ustanovení zřizující služebnost čerpání vody.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může původní majitel pozemku s vodním zdrojem požadovat doživotní bezplatný odběr vody?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.