Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V červenci 2011 jsme zakoupili kuchyň u kuchyňského studia ORESI. Kuchyň má prodlouženou záruku na 7 let. U kuchyně se odlepují fólie u dvířek a toto bylo v letech 12/2013, 11/2015, 12/2014 reklamováno. Reklamace byla vždy uznána a vyřešena reklamačním technikem fa ORESI. V rámci reklamace byla vždy vyměněna vadná dvířka.

V prosinci 2017 podána 4. stejná reklamace, prodejcem je uznána. Opět se to řeší výměnou vadných dvířek. Konec záruky je červenec 2018. Chtěli jsme odstoupit od smlouvy, nebo ať nám poskytnou záruku na vyměněné dvířka. Toto bylo zamítnuto s odůvodněním, že se změnil obchodní zákoník. 4. reklamace byla podána 4.12.2017 do dnešního dne (12.3.2018) se nic neděje (prý dvířka již nejsou na trhu a musí je vyrobit). Máme obavy, že nám dodají nová dvířka těsně před koncem záruky, nebo již po záruce a my již nebudeme mít možnost cokoliv udělat, kdyby se závada opět projevila. Máme právo na novou záruku nových dvířek? Máme právo na prodloužení záruky alespoň o ten čas, kdy je vedena reklamace? Máme jiné možnosti jak řešit tuto situaci? Děkuji, Bartoloměj.

ODPOVĚĎ:
Záruční doba by se měla prodloužit o dobu, po kterou byla prováděna reklamace. V tomto případě by již nejspíše byly splněny podmínky pro odstoupení od smlouvy z důvodu jejího porušení. Pokud jste však již zvolili výměnu, neměli byste měnit již provedenou volbu, pokud by s tím prodejce nesouhlasil.
Na druhou stranu reklamace by měla být vyřízena do 30 dnů, přesáhnout tuto dobu je možné pouze s Vaším souhlasem. I toto překročení může být důvodem pro odstoupení od smlouvy. Prodejci sdělte, že požadujete prodloužení záruky o Vámi stanovenou dobu, jinak odstoupíte od smlouvy, a to jak z důvodu porušení smlouvy, tak překročení lhůty k reklamaci. Primárně však doporučuji řešit věc dohodou. Za překročení lhůty k provedení reklamace hrozí prodejci také uložení pokuty od ČOI.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nevyřízení reklamace v prodloužené záruční lhůtě a odstoupení od kupní smlouvy u Oresi kuchyně
  • Prodloužení záruční lhůty o dobu reklamace komponenty, dílu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.