Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

01/2018 jsem koupil auto u soukromé osoby. Při prohlídce a zkušební jízdě vypadalo a bylo vše v pořádku. Sepsali jsme kupní smlouvu, kde je napsáno, že auto kupuji "jak leží a běží“. Žádné závady nebyly v kupní smlouvě vyjmenovány = nebylo na ně upozorněno. Po odjetí z místa auto ujelo 60 km a zastavilo se, kdy se na displeji zobrazila zpráva „porucha motoru, do servisu“.

Nejspíš přeskočil rozvodový klínový řemen, což jsem nemohl při koupi na místě odhalit. Oprava může být až kolem 40.000 Kč. Jaké mám možnosti? Jedná se o skrytou vadu a mohu požadovat vrácení peněz nebo zaplacení opravy? Je problém, že je ve smlouvě napsáno, že kupuji auto „jak leží a běží“? Děkuji, František.

ODPOVĚĎ:
Pokud ve smlouvě bylo sjednána doložka, že se auto prodává jak stojí a leží, jedná se o neplatné ustanovení. Jak stojí a leží je možné sjednat pouze v případě, že je prodávána věc, která není určena individuálně, ale naopak úhrnně a bez ohledu na její jakost, množství nebo váhu. Automobil bude vždy určen individuálně, není možné jej prodat jak stojí a leží. V tomto případě se nejspíše bude jednat o vadu automobilu, která byla dána již v době prodeje.

Prodávající Vám tedy bude odpovídat za vady, které mělo vozidlo v době prodeje. K tomuto doporučujeme nechat vypracovat znalecký posudek, který vadu prokáže s tím, že jednoznačně musela existovat již v době prodeje.

Dle závažnosti vady máte možnost požadovat slevu z kupní ceny, která by měla odpovídat nákladům na opravu. Pokud by se jednalo o podstatné porušení smlouvy, pak můžete od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení celé kupní ceny.

Konečné posouzení by však záleželo pouze na soudu, pokud by Váš nárok prodávající neuznal.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ojeté auto bez záruky - lze přesto reklamovat vadný rozvodový klínový řemen u prodávajícícho?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.