Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V září 2017 jsem zakoupil základní desku počítače, tedy tzv. mother board. Po dvou měsících přestala fungovat - samovolně přijímala napájení ze zdroje, větráky se točily ale PC nešel vypnout ani zapnout. Opatrně a s příslušenstvím jsem ji tedy zabalil a reklamoval. Při přijetí mj. v protokolu uvedli "motherboard pohledově nepoškozená".

Poslední den lhůty byla reklamace zamítnuta, že deska je mechanicky poškozena. Ukázali mi pak, že některé čipy měly nepatrné méně než milimetrové prasklinky a ďolíčky - spálené obvody. Dle vyjádření technika bylo do desky vpuštěno nekvalitním zdrojem příliš napětí, který desku spálil. Jeden známý co má se servisy a tištěnými obvody zkušenosti mi řekl, že některé servisy v případě nestihnutí vyřízení reklamací vědí, kam na desku přesně vpustit kolik napětí, aby ji znehodnotili a svedli to jednoduše na zákazníka. I když jsem desku před tím nefotil a měsíc neviděl, některá poškození si nevybavuji a tudíž k nim muselo dojít přímo v servisu. Známý řekl, že obyčejný zdroj by totiž desku tak zdecimovat neuměl. Dá se v tomto případě nějak bránit? Znalecký posudek neusvědčí, kdo desku poškodil. Děkuji Petr

ODPOVĚĎ:
V tomto případě byste musel prokázat, že jste desku, resp. počítač používal správně. Mám za to, že by i znalecký posudek, případně vyjádření odborníka mohly pomoci.
V tomto případě, kdy došlo k poškození ve lhůtě 6 měsíců od zakoupení, je na prodávajícím, aby prokázal, že deska byla při prodeji v pořádku. Na druhou stranu by soud v případě sporu nejspíše vyžadoval důkazy i z Vaší strany o správném užívání a nepoškození desky. V tomto případě tedy nelze s jistotou předjímat, jak by spor dopadl.
V každém případě však doporučujeme využít možnosti obrátit se na Českou obchodní inspekci s návrhem na mimosoudní vyřešení sporu. Toto řízení je zdarma a také získáte další právní názor vztahující se k Vašemu případu. Pokud by ani toto nepomohlo, bude jedinou cestou žaloba k příslušnému soudu.
Návrh na mimosoudní řešení u ČOI je možné podat zde:
https://www.coi.cz/informace-o-adr/


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přepětí ze zdroje elektřiny a poškození motherboardu, základní desky počítače
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.