Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem 1/12 orné půdy, na které hospodaří zemědělské družstvo, tedy ZD. Další vlastníci 8/12 matka, ta nyní v listopadu 2017 zemřela, bude se vypořádávat dědictví. Jí jsem byla od roku 2011 opatrovnicí. Další vlastníci 1/12 bratr a 2/12 sestra. Další sestra měla též 1/12 (tuto část darovala druhé sestře před schválením NOZ, i když tuto část slíbila mě).

Proto ty 2/12. Moje matka byla po porodu nás pěti dětí (bratr zemřel tragicky v roce 2004, otec 2001) nemocná, trpěla vážnou duševní nemocí, trvala do konce jejího života. Cca 2010 se sourozenci domluvili a prostřednictvím a dopisem ZD mě nabídli odkup spoluvlastnického podílu pole (matce to dali podepsat). Já vybrala peníze ze stavebního spoření (ještě za starých podmínek), oni se už ale neozvali, prodat mně to de facto vůbec nechtěli. To mně i řekli. Pouze ZD. Učinila jsem kroky a požádala jsem soud o zbavení svéprávnosti mé matky. Jedna sestra jí využívala, co se týče peněz a i proti mně. Nyní v listopadu 2017 jsem z katastru nemovitostí ČR, tedy KN zjistila, že ona sestra s bratrem prodali svůj podíl na poli ZD, aniž mně o tom řekli. Mohu zneplatnit smlouvu?

ODPOVĚĎ:
Novým občanským zákoníkem, tj. od roku 2014 bylo zrušeno předkupní právo spoluvlastníků, sourozenci Vám tedy neměli povinnost nabídnout podíl k odkupu. Předkupní právo se bude opět do nového občanského zákoníku novelou vracet, ale pokud tento prodej učinili po roce 2014, je bohužel platný a smlouvu se Vám zneplatnit nepodaří. Pokud by prodej proběhl před rokem 2014, mohla byste podat žalobu o neplatnost tohoto jednání, nicméně s ohledem na tříletou promlčecí lhůtu by byl tento nárok v dnešní době již pravděpodobně promlčen.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnost spolumajitele nabídnout podíl nemovitosti dalšímu ze spolumajitelů (2017)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.