Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (8 hlasů)

Při digitálním zaměřování pozemků 2017 bylo zjištěno, že nám hranice stavby a zahrady neodpovídá skutečnosti. Část stavby a zahrady se dle tohoto měření nachází na pozemku souseda. S ním jsem se domluvila na odkoupení. Prosím o radu, jak nyní postupovat. Děkuji, Alžběta.

ODPOVĚĎ:
Váš následující postup se bude skládat z veřejnoprávní a soukromoprávní části.
V první řadě je nezbytné kontaktovat geodeta, který Vám zaměří tu část sousedova pozemku, kterou hodláte odkoupit.
Následně bude zapotřebí oddělit předmětnou část pozemku od sousedovy zahrady. K tomu je nutné zahájit u místně příslušného stavebního úřadu územní řízení, jehož výsledkem bude územní rozhodnutí o rozdělení sousedova pozemku na dvě části. Toto územní řízení musí zahájit Váš soused (popř. tak můžete učinit Vy, pokud Vás k tomu soused zmocní). Konkrétně dle § 82 stavebního zákona platí, že:
- rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků stanoví podmínky pro nové rozdělení nebo scelení pozemků;
- rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků je možno vydat pouze na žádost podanou všemi vlastníky všech dotčených pozemků, které jsou předmětem rozhodnutí (v tomto případě se bude jednat pouze o Vašeho souseda) ;
- rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků se nevyžaduje, pokud podmínky pro dělení nebo scelení pozemků jsou dány regulačním plánem, rozhodnutím stavebního úřadu nebo rozhodnutím podle zvláštního právního předpisu; není-li třeba stanovit podmínky pro dělení nebo scelování pozemků, stavební úřad potvrdí tuto skutečnost sdělením, kterým současně schválí navrhovaný záměr.

Je možné, že rozdělení sousedova pozemku bude realizováno ve zjednodušeném územním řízení (§ 95 stavebního zákona).
Poté, co stavební úřad schválí rozdělení sousedova pozemku, bude zapotřebí tuto změnu vtělit do katastru nemovitostí. Váš soused se tedy stane vlastníkem dvou pozemků.
V okamžiku, kdy bude nově vzniklému malému pozemku přiděleno parcelní číslo, bude možné, abyste se sousedem uzavřela písemnou kupní smlouvu (to se již dostáváme do soukromoprávní fáze), a to dle § 2079 a násl. občanského zákoníku. Cena prodávaného malého pozemku může být mezi Vámi a Vaším sousedem sjednána v libovolné výši. Po jejím uzavření bude nutné tuto změnu opět vtělit do katastru nemovitostí (vlastnicí předmětného malého pozemku se stanete v okamžiku, kdy bude tato změna uveřejněna v katastru nemovitostí).
Až se stanete vlastnicí předmětného malého pozemku, bude na Vašem rozhodnutí, zda si ponecháte vlastnictví svého stávajícího pozemku i zakoupeného malého pozemku, nebo zda oba tyto pozemky scelíte. Pro případné scelení pozemků bude opět zapotřebí získat od místně příslušného stavebního úřadu územní rozhodnutí dle § 82 stavebního zákona, na jehož základě bude možné iniciovat provedení příslušné změny v katastru nemovitostí.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků pro účel odkoupení části pozemku od soukromé osoby
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.