Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz ohledně smlouvy o prodeji nemovitosti a ochraně proti možné reklamaci ve lhůtě a to až do pěti let (podle nového občanského zákoníku) : prodávám dům, který mi darovali prarodiče. Dům je starý přes 100 let, nebyly na něm dělané žádné velké úpravy za posledních 10-15 let a celkový stav je OK, ale ne výborný.

Např. střecha nebyla opravována/předělána minimálně 30 možná i více let, takže bude asi potřeba předělat. Dům je neobydlený od 2013 a já v něm žila pouze v roce 1997. Od 1998 žiji v zahraničí. V kupní smlouvě dodané realitní kanceláři je ujednání:
1.1 Strana prodávající prohlašuje, že:
d) jí nejsou známy žádné podstatné věcné vady Předmětu převodu;
1.1 Strana kupující prohlašuje, že:
d) je jí znám současný věcný stav Předmětu převodu v podstatných ohledech a neshledala na něm žádné zjevné vady;
e) Předmět převodu přijímá do svého vlastnictví ve stavu, v jakém se ke dni uzavření této smlouvy nachází.
Smlouvu přikládám v plném znění pro info. V tomto článku jsem se ale dozvěděla, co o tom říká nový občanský zakonnik a prý to, co říká kupní smlouva neochrání prodávajícího v případě, že se projeví nějaká vada po předání nemovitostí a to až do pěti let po prodeji. Nevím přesně vady jakého typu jsou na mysli. Může to být struktura domů, výše zmíněný stav střechy, rozvody plynu, vody atd? Jako prodávají bych se ráda ochránila vůči možným reklamacím. Jak toho prosím nejlépe dosáhnout? Ve zmíněném článku se píše, že ujednání v kupní smlouvě nestačí a že je nejlépe mít vytvořenou plnou technickou inspekci (kterou firma z článku dělá za "pouhých" 28.000 Kč! ). Můžete mi prosím poradit co je nejlepší udělat z právního (a pragmatického) hlediska? Předem děkuji. Barbora

ODPOVĚĎ:
Ano, v daném případě je kupující chráněn proti tzv. skrytým vadám, kterými můžou být Vámi zmíněné instalace, rozvody, odpady, atd... Proti uplatnění skrytých vad se nemůžete prakticky nijak bránit, protože o nich v době převodu nemůžete vědět ani Vy, ani kupující. Jedinou možností by bylo, kdyby se kupující vzdal nároku na uplatnění případných skrytých vad, což ale předpokládám, že neudělá. Pokud se jedná o starou a neužívanou nemovitost, buď ji můžete prodat s tím, že ale hrozí, že do pěti let kupující mohou požadovat slevu či odstoupit od smlouvy nebo opravdu podstoupit celkovou revizi. V daném případě je těch 28.000,-Kč skutečně "pouhých", neboť Vám mohou zachránit případné statisíce, které byste v rámci slevy z kupní ceny mohla vracet.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se vyhnout reklamaci prodávaného starého bytu, domu, nemovitosti v kupní smlouvě
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.