Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V lednu 2017 jsme koupili do SJM stavební pozemek od města. Ve smlouvě je tento bod: "Prodávající dále prohlašuje, že: na předmětu převodu neváznou žádné dluhy, služebnosti, věcná břemena, zástavní právo, právo nájmu či jiná práva či povinnosti, která by kupujícímu jakkoliv ztěžovala nebo znemožňovala výkon jeho vlastnického práva, resp. případná smlouva o provedení stavby je uzavřena s kupujícím..."

Až nyní, kdy budeme stavět přípojky sítí, jsme po vytyčení plynovodu správcem sítě zjistili, že plyn vede po celé jedné straně pozemku (délka cca 30 m) uvnitř našeho pozemku (30-50 cm uvnitř). Pozemek tedy nemůžeme oplotit na hranici pozemku. Pokud vezmu 1 m ochranné pásmo, ztrácíme na jedné straně pozemku 1-1,5 m (celkem tedy kolem 40 m2 z celkových 945 m2). Na pozemku ale fakticky není věcné břemeno. Dá se tento fakt hodnotit tak, že je v rozporu s uzavřenou smlouvou - bodem č. 2? Dle mého názoru je nemožnost oplotit pozemek na hranici jasným znemožněním výkonu vlastnického práva. Lze po městě žádat kompenzaci? Děkuji Jiří.

ODPOVĚĎ:
Vedení plynovodu a nemožnost využít celý pozemek jako stavební, resp. nemožnost oplocení pozemku může být považována za vadu nemovitosti.
Obdobný případ řešil Nejvyšší soud např. v rozhodnutí sp. zn. 26 Odo 1503/2005, ze dne 29. 5. 2007, ve kterém uvedl, že existence podzemního,   ochranným pásmem chráněného kabelového vedení umístěného na pozemku je – vzhledem ke stavebnímu účelu, pro který měl být pozemek využit – vadou, která evidentně snížila využití této nemovitosti k plánované výstavbě. Obdobně by se mělo rozhodnutí vztahovat i na vedení plynovodu.
Není tedy možné uplatňovat nároky za porušení Vámi citovaného ustanovení smlouvy, ale je třeba uplatnit nároky z odpovědnosti prodávajícího za vady pozemku. V úvahu přichází především sleva z kupní ceny, kterou bych doporučil uplatnit ve výši součinu ceny za 1m2 a výměry, kterou není možné využít jako stavební pozemek.
Pokud prodávající dobrovolně slevu neposkytne, bylo by nutné se domáhat úhrady žalobou u soudu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Skrytá vada nemovitosti - plynovod bez věcného břemene na zakoupeném pozemku
  • Vodovod, vedení elektřiny bez věcného břemene na koupeném pozemku - vada nemovitosti?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.