Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

4/2017 jsem po odjezdu geodeta zjistil, že vytyčil pouze 1 ks kolíku hranici pozemku, s odkazem, že zbývající body hranice pozemku jsou asi u stávajících kun na sousedově pozemku, ale vyúčtoval si vytyčení 6ti kolíky. Byl již podvečer a spěchal. Po kontaktu e-mailem odmítl práci dokončit s tím, že jsem podepsal převzetí a přijel by pouze na novou zakázku.

Jelikož chtěl zaplatit fakturu hned hotově a já přes účet, pozměnil data a chtěl to podepsat. A nyní tvrdí, že jsem podepsal ne opravu formy platby, ale celkové převzetí. Je možné vytyčení pozemku pouze jedním kolíkem a ústní formou, ale účtovat vytyčení 6-ti kolíky? Jak mám postupovat? Živnostenský úřad ani ČOI odpověděli, že nemají kompetenci zasáhnout. Děkuji. S pozdravem Jiří.

ODPOVĚĎ:
Je pravdou, že živnostenský úřad ani Česká obchodní inspekce Vám pomoci nemohou, neboť se jedná o orgány veřejné moci, zatímco Vámi popisovaný problém je ryze soukromoprávním sporem (de facto se jedná o reklamaci provedených geodetických prací).
Ze znění dotazu dovozuji, že provedené práce jste geodetovi dosud neuhradil, což představuje jednoznačnou výhodu na Vaší straně (tyto práce nehraďte do okamžiku, kdy budou provedeny řádně).
Z dotazu nevyplývá, za jakým účelem jste si nechal hranice pozemku vymezit (zda pro potřeby řízení před stavebním úřadem, katastrálním úřadem či pro jiné potřeby), nicméně z tohoto účelu měl geodet při vymezování hranic pozemku vycházet (hranice pozemku měl tedy vymezit tak, aby pro Vás bylo takové vymezení použitelné).
V současné chvíli Vám doporučuji oslovit místně příslušný katastrální úřad s dotazem, jakým způsobem by mělo být provedeno řádné vymezení hranic pozemku (pro daný účel).
Dotyčného geodeta můžete následně oslovit s tím, že jím provedené práce jste ochoten uhradit až poté, kdy budou dokončeny (resp. provedeny řádně), přičemž tento svůj požadavek můžete opřít právě o názor katastrálního úřadu (ideálně písemný).
Další řešení Vašeho případu pak bude záviset na geodetovi, který a/ řádně dokončí vymezení hranic Vašeho pozemku, b/ nechá věc „plavat“ (tzn. že práci nedokončí a její úhrady se nebude domáhat), nebo c/ se bude úhrady provedených prací domáhat soudní cestou (v tom případě by musel prokázat, že práce provedl řádně, pro tento případ můžete pořídit fotodokumentaci vytyčení, které geodet provedl).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.