Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12/2016 jsme převzali nový suterénní byt a v 02/2017 podepsali kupní smlouvu s developerem. V 06/2017 bylo zjištěno cca měsíční zatékání prasklého vodovodního rozvodu na chodbě domu v suterénu. Náš byt je bohužel jako první v sousedství, stal se neobyvatelný, developer celou dobu spolupracuje, ale vysoušení by už chtěl ukončit jako že už je "vysušeno", budeme asi souhlasit.

V kupní smlouvě máme podepsánu jednoduchou větu - 2 roky záruka na vše, není tam napsán postup při uplatňování reklamací apod. Chtěli bychom při vyřízení této reklamace nějak uplatnit možnost 5 leté záruky na skryté vady dle NOZ. Je to v našem případě možné nebo máme 2 roky dle smlouvy a tečka? A druhý dotaz - mám nárok na uhrazení finančních nákladů, které mi vznikly při opuštění bytu? Děkuji, Vlasta.

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě je nutné odlišovat Vaše nároky vyplývající z odpovědnosti za skryté vady a nároky z dvouleté záruky.
Zárukou se prodávající zavazuje, že věc bude po určitou dobu způsobilá k použití pro obvyklý účel nebo že si zachová obvyklé vlastnosti. Pokud tedy developer poskytl 2letou záruku, pak se toto vztahuje spíše na nově vzniklé vady v této době.
O skrytou vadu se pak jedná, pokud tato vada existovala již v době koupě nemovitosti, nicméně  se projevila, resp. byla zjištěna později.   S ohledem na výše uvedené tedy můžete určité reklamovat vady vzniklé ve lhůtě 2 let, jiné ve lhůtě 5 let.
Vzhledem k tomu, že k zatékání došlo až po koupi bytu, nepřichází v úvahu odpovědnost za skrytou vadu, ale naopak je nutné uplatnit nároky ze záruky, případně z odpovědnosti za škodu, která Vám vznikla v důsledku závady zaviněné developerem.  
Rovněž bude možné po developerovi uplatňovat náklady vzniklé v důsledku opuštění bytu (tj. zejm. nájem za dobu, kdy jste byt nemohla užívat, náklady za stěhování apod.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.