Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Darovala jsem manželovi polovinu domu a on teď při každé výměně názorů vyhrožuje, že ji může prodat bez mého souhlasu. Prý jelikož to nespadá do SJM. Budu podávat žalobu na vrácení daru pro nevděk, ale než se tak stane se bojím, že v podstatě přijdu o střechu nad hlavou. Může tu polovinu prodat bez mého souhlasu?

Slyšela jsem, že se předkupní právo má teď v roce 2017 nebo v příštím roce 2018 nějak měnit. Je to pravda? Děkuji, Josefína.

ODPOVĚĎ:
Od roku 2018 se bude do občanského zákoníku vracet předkupní právo spoluvlastníka. Podílový spoluvlastník tedy bude mít povinnost Vám svůj podíl přednostně nabídnout. Pokud ale budete nyní podávat žalobu o vrácení daru pro nevděk a máte obavu, že by spoluvlastník svůj podíl chtěl rychle prodat, můžete podat k soudu návrh na předběžné opatření, kterým se budete domáhat, aby bylo spoluvlastníkovi zakázáno se svým podílem jakkoliv nakládat do doby vyřešení žaloby. Pokud by se stalo, že by spoluvlastník svůj podíl prodal, pak by se jednalo v případě Vašeho úspěchu ve sporu o neplatné právní jednání a prodaného podílu byste se domohl zpět.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.