Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rekonstruujeme stavbu velkého objektu. Bohužel jsme se dali do kupy s člověkem, který objekt znal a už měl rozpracované projekty na tento objekt. Nemá autorizaci, ani není Ing. ani architekt, pouze střední stavařská + 10 let zkušeností. Dostali jsme se s ním do rozporu jelikož nedodělával práci, dělal chyby, nedodržoval termíny atd.

Rozhodli jsme se tedy, že s ním skončíme, s tím, že předá projektovou dokumentaci (tj. architektonickou studií, jim dělaný, dispozice budov, 3D modely) ve stavu jaká je. Dostane za to nadměrně zaplaceno (přehnaných 700.000 Kč, jedná se o rekreační objekt o kapacitě cca 120 lidi), ale jsme v pasti, tak jsme mu to museli odkývnout, aby jsme neztratili půl roku práce. Potřebujeme udělat smlouvu o dílo ohledně této architektonické studie / projektů, kde potřebujeme, aby bylo zahrnuto, že se vzdává jakýchkoliv nároků na autorská práva. Jelikož práci přebírá jiný projektant, který za vše bude zodpovědný. Našel jsem tento článek článek:
https://www.cka.cz/cs/pro-architekty/legislativa/komentare-k-legislative/ap_uziti_projektu
Dávají tam příklad ze smlouvy a píšou tam proč to není možné a dle zákona, nicméně, tam se vychází ze situace, že architekt či projektant u projektu zůstávají, což chápu. V našem případě ale se ho zbavujeme a platíme mega-sumu a nechceme, aby měl jakoukoliv možnost po nás později něco chtít či nárokovat neboli mít vliv na proveditelnost projektu, jestli chápete. Další věc je, že dělal chyby...jak se dá podchytit, že když se zjistí, že projektová dokumentace obsahuje hrubé chyby - se prokazatelně vícenáklady nějak budou nárokovat? Vím, dostali jsme se do pěkné patálie a vlastní chybou...bohužel, tak teď musíme řešit. Můžete k tomu něco poradit? Případně, co by stál vzor takové smlouvy či zpracování když dodám údaje? Předem děkuji. Standa

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:

1/ Vzdání se autorských práv:
Je pravdou, že projektant se nemůže vzdát všech svých autorských práv. Dle autorského zákona se autorská práva dělí do dvou skupin, a to na autorská práva osobnostní (která jsou pevně spjata s osobností autora) a autorská práva majetková (s nimiž lze volně disponovat).

Co se týče osobnostních autorských práv, platí, že autor se těchto práv nemůže vzdát, ani je převést na jinou osobu (jak výslovně vyplývá z § 11/4 autorského zákona). Mezi osobnostní autorská práva náleží:
- právo rozhodnout o zveřejnění díla;
- právo osobovat si autorství, včetně práva rozhodnout, zda a jakým způsobem má být autorství autora uvedeno při zveřejnění a dalším užití jeho díla;
- právo na nedotknutelnost díla, zejména právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do díla;
- právo na výkon autorského dohledu.

S majetkovými autorskými právy (§ 12 a násl. autorského zákona) lze naopak volně disponovat (a to zejména prostřednictvím udílení licencí). Jedním z těchto práv je i právo užít autorské dílo, o které se především jedná ve Vašem případě.
Je-li dílo autorem vytvořené na základě smlouvy o dílo, platí, že autor poskytl licenci k účelu vyplývajícímu ze smlouvy, není-li sjednáno jinak (tzn. že v případě vytvoření autorského díla na objednávku je licence zahrnuta již v samotné smlouvě o dílo a není tudíž nutné jí udílet zvlášť). K užití díla nad rámec takového účelu je objednatel oprávněn pouze na základě licenční smlouvy (§ 61/1 autorského zákona).
Hodláte-li předat aktuální projektovou dokumentaci jinému architektovi/projektantovi k přepracování, je namístě zabývat se otázkou nedotknutelnosti autorského díla.
Dle § 11/3 autorského zákona má autor právo na nedotknutelnost svého díla, zejména právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do svého díla. Tento zákonný požadavek může být splněn již ve smlouvě o dílo, kde může projektant udělit souhlas s budoucími zásahy do svého díla (projektové dokumentace). Je vhodné, aby nebyl tento souhlas udílen paušálně, nýbrž aby projektant ve svém souhlasu postihl pokud možno všechny změny/úpravy, které budou na jeho díle provedeny (tyto změny nemusí být samozřejmě exaktně popsány, bude však vhodné alespoň rámcově vymezit o jaké změny a za jakým účelem budou provedeny).

Co se týče § 51 autorského zákona, o kterém je ve Vámi odkazovaném článku rovněž pojednáváno, platí, že toto ustanovení autorského zákona bylo zrušeno. Obsah tohoto ustanovení byl přenesen do § 2375 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- označení autora smí nabyvatel licence upravit či jinak změnit, jen bylo-li to ujednáno (i zde tedy občanský zákoník umožňuje dohodu autora a nabyvatele licence v tom smyslu, že autor nemusí být při užití díla uváděn, je-li pro to dán důvod) ;
- nabyvatel licence smí dílo nebo jeho název upravit či jinak měnit, jen bylo-li to ujednáno (dohodou smluvních stran tedy může být nedotknutelnost autorského díla prolomena).

V rámci smlouvy o dílo, kterou s projektantem uzavřete, je tedy možné sjednat, že dílo (projektová dokumentace) bude následně upravováno a měněno, a to za konkrétně uvedeným účelem a konkrétně vymezeným způsobem. V takovém případě dojde k prolomení zákonem zaručené nedotknutelnosti autorského díla. Ve smlouvě o dílo je samozřejmě rovněž možné sjednat, že cena díla zahrnuje i veškeré platby, na které by v budoucnu mohl projektantovi vzniknout nárok (zejména co se týče plateb za udělení souhlasu ke změnám projektové dokumentace, na které se ve smlouvě nepamatuje).
Ve smlouvě o dílo je rovněž možné sjednat, zda bude mít projektant právo poskytnout projektovou dokumentaci jiné osobě (tedy udělit licenci i jinému nabyvateli). Dle § 61/2 autorského zákona a § 2633 občanského zákoníku platí, že pokud to smlouva výslovně nezakazuje, je autor oprávněn udělit licenci i jiné osobě (nemáte-li tedy zájem na tom, aby projektant poskytl licenci ještě někomu dalšímu, je nutné ve smlouvě o dílo výslovně sjednat, že licence je udílena výhradně Vám).
Pro přípravu smlouvy o dílo (zahrnující i licenční ujednání) Vám doporučuji využít služeb advokáta, který se zabývá autorským právem, resp. právy duševního vlastnictví) :
www.advokatikomora.cz

2/ Odpovědnost za vady projektové dokumentace:
Odpovědnost za vady projektové dokumentace (resp. odpovědnost za případnou škodu, která může v souvislosti s těmito vadami vzniknout) není zapotřebí ve smlouvě o dílo nijak podrobně ujednávat, neboť tato odpovědnost vyplývá již z občanského zákoníku (§ 2615 a násl. a § 2629 a násl. občanského zákoníku).
Vzhledem k tomu, že projektová dokumentace bude předávána novému architektovi/projektantovi, bude však prokazování případné odpovědnosti za vady/škodu poměrně obtížné. Vyskytnou-li se totiž v projektové dokumentaci vady, bude nutné určit, zda se jedná o vady, jejichž autorem je původní nebo následný projektant, resp. bude možné uvažovat o společné odpovědnosti obou projektantů (pokud se původní projektant dopustil chyby, kterou následný projektant převzal do svého projektu, aniž by ji kontrolou jemu předávané projektové dokumentace odhalil).
V každém případě platí, že bude-li prokazatelně nutné vynaložit v souvislosti s vadami projektové dokumentace vícenáklady, bude možné se po projektantovi domáhat náhrady těchto prostředků.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.