Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla jsem se poradit. Jsem na mateřské dovolené a potřebovala bych nastoupit dříve do své práce než mi uplyne tříletá mateřská, kterou jsem si zvolila. Pracovala jsem jako vedoucí potravin firmy Plus, teď je to bohužel Penny market. Můj oblastní pro mě nemá prý místo, ale vím, že otvírají novou prodejnu a je vypsaný konkurz, ale mě nechce popravdě kvůli mému velkému platu. Řekl mi to vlastně přímo. Vím, že ze zákona nejsou povinni mě vzít dříve.

Problém je v tom, že když jsem před 12 lety podepisovala smlouvu tak tam je odstavec, že nesmím pracovat u firmy, která je v soutěžním stavu s mým zaměstnavatelem. Bohužel nic jiného neumím než tento obor. Napsala jsem si žádost o výjimku, abych to mohla zkusit u jiné firmy, ale co mám dělat, když mi ji neumožní. Děkuji, Teodora

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že výjimku z konkurenční doložky Vám umožní, protože se tak vyhnou řešení Vašeho pracovního zařazení.
Pokud umožněna nebude, tak záleží na době trvání konkurenční doložky – možná by se Vám vyplatilo dohodnout se na ukončení pracovního poměru a po uplynutí příslušné lhůty nastoupit do nové práce. Pokud by ani tento postup nic neřešil, mohla by se zkoumat platnost konkurenční doložky a pokusit se ji zneplatnit a tím se Vašich povinností z doložky plynoucích zprostit.
V krajním případě byste musela na rodičovské dovolené setrvat do jejího konce, max. si přivydělávat nějakou drobnou činností (např. v rozsahu dohody o pracovní činnosti).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.