Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dovolte mi se na Vás obrátit s prosbou o radu ve věci odstoupení od dohody o zprostředkování prodeje nemovitosti s realitní kanceláří Nemovitosti SEVER s. r. o. Dne 8. ledna 2019 jsem oslovil výše zmíněnou realitní kancelář za účelem prodeje bytové jednotky, kterou držím v osobním vlastnictví.

Toho dne jsem v zastoupení RK s paní Grimmovou podepsal Výhradní dohodu o zprostředkování, jejíž kopii Vám posílám v příloze. Platnost dohody byla stanovena do 30. května 2019, k čemuž jsem neměl v danou dobu žádné výhrady. K podpisu dohody došlo mimo obchodní prostory RK.
Z důvodu vážné rodinné situace, kterou nemohu řešit jinak než stažením bytové jednotky z prodeje, jsem se rozhodl koncem února od této dohody s RK odstoupit. Za tímto účelem jsem proto kontaktoval zastupující makléřku paní Gimmerovou a o vzniklé situaci ji informoval. V okamžik našeho telefonního rozhovoru mi sdělila, že budu požádán uhradit RK nějakou částku, o níž mě bude informovat po diskuzi se svým nadřízeným. Zároveň se mě při té příležitosti zeptala, jakou částku bych jim byl ochoten uhradit. Na její otázku jsem odpověděl, že by měla naopak ona vědět, jakou částkou by mě penalizovali za předčasné odstoupení od dohody.
Dva dny po našem telefonickém rozhovoru (dne 28. února) mi paní Grimmerová oznámila opět telefonicky, že si RK za odstoupení od dohody účtuje za ušlý zisk 50% z provize, tj. 30 000 Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o vážné rodinné důvody a jsem „slušný člověk“, vyjednala mi prý slevu a požádala by mě o úhradu 20 000 Kč. Když jsem se jí obratem zeptal, kde mají psáno, že odstoupení od dohody je penalizováno 50ti procenty z provize, odkázala mě na webové stránky Nemovitosti SEVER s. r. o. se slovy „někde to tam je“. Jelikož jsem byl již s jejich webovými stránkami velmi dobře obeznámen, odvětil jsem, že jsem zmíněnou informaci nikde nenašel a že není uvedena ani ve smluvních podmínkách dohody. Zatvrzele mi tvrdila, že ta informace někde určitě je napsána.
Dle dohody, jsem povinen RK uhradit částku úměrnou rozsahu poskytnutých služeb do doby odstoupení od dohody (viz bod 13.4.). Samozřejmě počítám s povinností uhradit částku úměrné rozsahu poskytovaných služeb, avšak tuto výši nepovažuji za úměrnou, ba dokonce z jejich strany právoplatně nárokovatelnou (beru-li v potaz žádné procentuální vyjádření z provize).
Rád bych podotknul, že od začátku platnosti dohody mi RK našla pouze jednoho zájemce, který od zájmu o koupi upustil ještě před osobní prohlídkou bytu. Jsem si vědom, že RK vynaložila náklady na inzerci, čas na nafocení předmětu prodeje, popř. telefonní komunikaci s potenciálním zájemcem. Již od počátku jsem paní Grimmerovou požádal, aby mě informovala o všech případných zájemcích.
V prvním stádiu jsem se dne 4.3. šel osobně poradit na Českou Obchodní Inspekci a Asociaci Realitních Kanceláří. I přestože mi pracovníci ČOI a ARK nebyli schopni poradit, zdála se jim částka 20 tis. Kč být neadekvátně vysoká.
Jelikož stále nevím, jak se zachovat, prosím Vás o radu. Má RK právo za daných okolností a faktech uvedených ve smlouvě požadovat po mě tak vysokou penalizaci? A pokud ano, mám právo požadovat podrobný výčet úkonů včetně jejich cen rovnající se v součtu požadované částce 20 tis. Kč? A v případě že mi jej nedoloží, jak se zachovat.
Rád bych ještě zmínil, že mám záznamy všech telefonických hovorů s paní Grimmovou, kde je jasně řečeno vše, co jsem zde napsal. Jelikož jsem žádost k odstoupení od dohody zatím neodeslal, nemám ani údajnou výši sankce RK v písemné formě. Žádost o odstoupení od dohody bych chtěl učinit hned po té, co mi poskytnete radu a díky Vám si budu jistý svými právy.
Děkuji, Hanuš

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
v dohodě je uveden bod 11, kde se ustanovuje, že pokud porušíte cokoliv z bodu 10. , pak jste povinnen uhradit smluvní pokutu ve výši provize, což je dle dokumentu 60 tis. V bodě 10 sice není dolsova uvedeno odstoupení od dohody, nicméně je možné, že by se RK mohla pokusit Vaše odstoupení "napasovat" na něco z bodu 10. V bodě 13.4 je skutečně uvedena jako sankce za odstoupení od dohody výše vynaložených nákladů, což by se pravděpodobně nerovnalo 20.000 Kč, ale nelze předjímat, zda se RK nepokusí vynaložené náklady na požadovaných 20.000 Kč napočítat. Bohužel jste s dohodou souhlasil, podepsal a nyní je možné pouze se pokusit o smír, eventuálně to řešit soudně jako žalobou na bezdůvodné obohacení, pokud byste musel smluvní pokutu uhradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.