Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné z dubna 2017 žádat zaplacení faktury až v únoru 2019? Nedělá se nějaké roční uzavření zakázek, kde by se našly pohledávky, které nejsou uhrazené? Děkuji za odpověď, Radka

ODPOVĚĎ:
Bohužel zde neuvádíte více informací, které by umožnily adekvátnější odpověď. Neuvádíte, kdy byla na faktuře uvedena splatnost pohledávky. To je podstatná informace. Nicméně lze obecně předpokládat, že pokud byla stanovena lhůta, kdo kdy měla být zaplacena a tato lhůta nebyla splněna, je na vystavovateli této faktury, zda ji začne vymáhat, či na poctivosti toho, kdo ji měl zaplatit a nyní ji zaplatí V této věci zcela jistě není nic promlčeno. Ani v evidenci tržeb by nemělo hrát roli, kdy byla faktura splatná. Podstatné je, že byla zaplacena např. v únoru 2019, jelikož jinak se může vystavovatel faktury dožadovat jejího uhrazení soudně. Uhrazená částka se pak pochopitelně bude započítávat do příjmů/výdajů za tento rok, nikoliv zpětně.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Lhůta na zaslání faktury objednateli zboží nebo služeb - do kdy musí prodávající nebo zhotovitel zaslat fakturu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.