Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2011 jsme s manželem chtěli koupit od mého strýce a tety rekreační středisko (buď koupě pozemků nebo odkup podílů ve firmě). Za tímto účelem jsme 2011 složili zálohu ve výši 500.000 Kč. Na tyto peníze máme Potvrzení o příjmu, s datem přijetí peněz a podpisy nás všech. Bohužel jsme nesehnali peníze a 2018 jsme se s manželem dohodli, že od záměru odstoupíme a požádali jsme o vrácení peněz.

Strýc s tetou přišli s tím, že jim vyvstali nějaké náklady (za právní služby atd.) a že nám vrátí v 7 splátkách 465.000 Kč. Ve splátkách proto, že peníze nemají k dispozici a 35.000 Kč jsou náklady, které jim vznikly. Domnívám se, že peníze někde investovali, uložili a nemají možnost se k nim ihned dostat. Strýc ještě zmiňoval, že od složení peněz uplynula dlouhá doba a oni se mohou tvářit, že záloha dávno propadla. Oba mě tlačí, abych podepsala Dohodu o tom, že odstupuji od záměru koupě a souhlasím se vzniklými náklady a splátkovým kalendářem. Děkuji, Bohuslava

ODPOVĚĎ:
Uvedený problém řeší nový občanský zákoník institutem tzv. předsmluvní odpovědnosti:
§ 1728
(1) Každý může vést jednání o smlouvě svobodně a neodpovídá za to, že ji neuzavře, ledaže jednání o smlouvě zahájí nebo v takovém jednání pokračuje, aniž má úmysl smlouvu uzavřít.
(2) Při jednání o uzavření smlouvy si smluvní strany vzájemně sdělí všechny skutkové a právní okolnosti, o nichž ví nebo vědět musí, tak, aby se každá ze stran mohla přesvědčit o možnosti uzavřít platnou smlouvu a aby byl každé ze stran zřejmý její zájem smlouvu uzavřít.
§ 1729
(1) Dospějí-li strany při jednání o smlouvě tak daleko, že se uzavření smlouvy jeví jako vysoce pravděpodobné, jedná nepoctivě ta strana, která přes důvodné očekávání druhé strany v uzavření smlouvy jednání o uzavření smlouvy ukončí, aniž pro to má spravedlivý důvod.
(2) Strana, která jedná nepoctivě, nahradí druhé straně škodu, nanejvýš však v tom rozsahu, který odpovídá ztrátě z neuzavřené smlouvy v obdobných případech.

Vyplývá z něj, že pokud vše již naznačovalo tomu, že smlouva bude uzavřena, může po Vás druhá strana žádat škodu. Pokud byste se rozhodli, že jim škodu nenahradíte, pak by věc mohla skončit u soudu a soud by zkoumal, zda v tomto případě již podmínky předsmluvní odpovědnosti byly splněny či nikoliv, a zda jste tedy povinni škodu nahradit či nikoliv.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Za kolik let se promlčí záloha složená kupujícím u prodávajícího na koupi bytu, domu, nemovitosti, pozemku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.