Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala na předkupní právo, vyhrála jsem spor o vyklizení bytu, odpůrci byli povinni byt vyklidit a vyklizený mi předat, uhradit náklady řízení. Během soudního jednaní odpůrci, který přešel v privatizaci pod družstvo odkoupili jako oprávnění majitelé, ač jimi nikdy nebyli. Poté, co Městský soud v Praze dne 2/6/2015 rozhodl, že jsem jediný oprávněný uživatel, družstvo mi odmítlo byt prodat s odkazem, že je již prodaný, ignorovalo rozhodnutí Městského soudu v Praze.

Následně nejvyšší soud rozhodl, že je nutno rozhodnout o tom, zda-li je kupní smlouva absolutně či relativně neplatná. Rozhodl o tom, že je relativně neplatná, avšak odpůrci ani družstvo mi byt prodat nechtějí. Ráda bych se zeptala, jak je to s lhůtami pro uplatnění předkupního práva, jak je lze donutit mi byt prodat a vydat/vyklidit, peníze jsem převedla na depozitní účet advokáta, tento je již dále nepřevedl s odkazem na to, že je smlouva absolutně neplatná. Předem děkuji Žofie.

ODPOVĚĎ:
Jedná se o velmi složitou situaci, která vyžaduje detailní právní rozbor věci, nejlépe advokátem - seznam na www.advokatikomora.cz.
Z listin, které jsou připojeny, jsem pochopila, že byt družstvo prodalo lidem, vůči kterým máte v ruce rozsudek, že jsou povinni byt vyklidit a družstvo Vám odmítá byt prodat z důvodu, že jej již prodalo těmto osobám. Dále máte v ruce rozsudek, jímž bylo určeno, že tato kupní smlouva je relativně neplatná. Měla byste se tedy písemně obrátit na družstvo a na neoprávněné nabyvatele, že smlouva je relativně neplatná. Jde o formální úkon, nicméně je třeba jej učinit a to nejlépe co možná nejdříve.
Pokud nebude žádná reakce, měla byste s ohledem na rozsudek o vyklizení kontaktovat exekutora a podat návrh na exekuci vyklizením a zároveň k soudu podat žalobu na plnění, kterou se budete domáhat, aby byla soudem družstvu uložena povinnost prodat Vám předmětný byt. Předkupní právo dle novely OZ nemá stanovenu žádnou lhůtu, pouze není - li stanoveno jinak, je předkupník povinen uhradit cenu do tří měsíců od učinění nabídky. Je také otázkou, zda by věc nebyla řešitelná v trestněprávní rovině, neboť mám za to, že prodejem bytu odpůrcům Vás družstvo úmyslně poškodilo.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Žaloba na prodej družstevního bytu - byt byl prodán nezákonným uživatelům bytu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.