Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz ohledně možnosti právního postupu dle informací uvedených níže. Nedokončená montáž kuchyně, nedodaný spotřebič. Sepsáno ve smlouvě 6.9.2016 - termín montáže + dodání kuchyňských spotřebičů do 27.10.2016, vyčíslena cena za montáž + spotřebiče, seznam spotřebičů je uveden v naší emailové korespondenci.

Celá částka byla zaplacena - lze doložit výpisy z účtu. Termín montáže posléze oddálen komplikacemi z naší strany, montáž následně provedena částečně s velkým zpožděním tentokrát již ze strany dodavatele (bez předávacího protokolu), chybí stále jeden spotřebič (11.000 Kč) + drobné práce (cca 2.500 Kč) + vyrovnání za chybně dodaný spotřebič (3.000 Kč). Dodavatel nereaguje na telefonáty, popř. slíbí termín a nedorazí. Doporučené řešení – žaloba? Je při takto nízké škodě vůbec reálná rentabilita právního řešení? Děkuji, Jakub.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě doporučuji odstoupit od smlouvy ohledně chybějícího spotřebiče a zbývajících prací. Zbývající částku by bylo nutné skutečně vymáhat u soudu.
Před případným podáním žaloby však doporučuji využít možnosti mimosoudního řešení sporu u České obchodní inspekce. Toto řízení je zdarma a ze strany ČOI bude vydáno stanovisko k posouzení Vašeho nároku. Online možnost podání návrhu na zahájení řízení a další informace naleznete zde:
https://www.coi.cz/informace-o-adr/
Pokud řízení u ČOI nepomůže, bude jedinou možnou variantou žaloba k soudu. Budete-li žalovat částku přesahující 15.000,- Kč, pak se domnívám, že v případě úspěchu se žalobu vyplatí podat. V tomto případě budete moci požadovat také úrok z prodlení, který činí v současné době 8,75% ročně z dlužné částky. V případě úspěchu žaloby by Vám protistrana hradila také náklady soudního řízení, kdy však výše náhrady vychází z tabulkových hodnot a nemusí odpovídat skutečně uhrazeným nákladům za právní zastoupení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nedokončená montáž kuchyně, nedodání spotřebiče a částečné odstoupení od smlouvy o dílo
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.