Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám  velký problém, začala jsem pracovat jako Frenčízant pro jednu společnost provozující trafiky. Na mé prodejně po 3 týdnech provozování bylo inventurou zjištěno hodně velké finanční manko, které nejspíš nebylo úmyslné a nebylo způsobeno mojí osobou, což ale chápu, že já za prodejnu a zaměstnance ručím.

Společnost mi, ale na základě manka drží proplacení faktur, což je za 2 měsíce a stále mi chtějí držet peníze, dokud nebudu mít jejich dluh zaplacen. Nejdříve, že mi vystaví splátkový kalendář, ale do dnešního dne, což je cca 7 týdnů, jsem žádný nedostala. Já jsem pouze podepsala uznání dluhu, ale žádnou dohodu a splacení dluhu jsem nepodepisovala. Každý měsíc jim musím vystavit fakturu za mojí provizi, kterou mi oni neproplatí a peníze si nechají. Nechávají mě úmyslně úplně bez jakéhokoliv příjmu peněz. Mají na to právo mě držet všechny peníze. Jsem 2 měsíce bez jakéhokoliv příjmu. Mohu se nějak právně bránit a co proto musím když tak udělat, peníze na právníka opravdu nemám. Problémů s danou společností mám i více, ale by bylo hodně dlouhé.

ODPOVĚĎ:
Váš problém nespadá do oblasti pracovního práva, protože podnikání na základě franšízy je uskutečňováno na základě smlouvy mezi dvěma samostatnými podnikatelskými subjekty (právnické nebo fyzické osoby) a jejich vzájemný vztah se řídí touto smlouvou a Občanským zákoníkem v platném znění.
Je tedy rozhodující posoudit podmínky uvedené ve smlouvě, obecně lze konstatovat, že ve vašem případě zřejmě dochází k vzájemného započtení, které právní řád umožňuje v případě splnění zákonných požadavků.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Manko v trafice a neproplácení faktur frenčízantovi společnosti provozující trafiky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.