Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zasílám dotaz za společné nájemníky. Bydlíme v městském bytě, kde 2016-2018 máme navýšenou platbu za kubík vody o 30 Kč než je běžné. Je totiž rozdíl na spotřebě spotřebované (protočené vody), mezi hlavním uzávěrem a našimi vodoměry a to 140 kubíků, které máme zaplatit my! Jsme povinni to platit, i když jsme prokazatelně vodu nespotřebovali (neprotočili)? Děkuji, Jana.

ODPOVĚĎ:
Navýšenou částku za spotřebu vody jste opravdu povinni uhradit. Vyúčtování spotřeby vody se vždy určuje dle hlavního (fakturačního) vodoměru, který je přesnější než jednotlivé (podružné) vodoměry a zaznamenají tak i menší průtoky. Navíc mezi jednotlivými měřeními často bývá menší či větší časová prodleva a měření podružných vodoměrů tak v podstatě nikdy neodpovídají měřením hlavního vodoměru. Pokud však máte pochybnosti o spolehlivosti hlavního vodoměru, můžete si vyžádat jejich ověření podle §  11 odst.   4 zákona o  metrologii.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může majitel bytového domu nebo SVJ požáda o ověření správnosti měření hlavního vodměru domu? - velký rozdíl mezi hlavním vodoměrem a podružnými vodoměry nájemníků či majitelů bytů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.