Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od začátku roku 2018 jsem jako OSVČ vzal pár zakázek od firmy s. r. o. , se kterou jsem se dohodl, že jí budu fakturovat jakmile jí zaplatí dodavatel/zadavatel. Ovšem u několika zakázek mi firma tvrdí, že jí zadavatel nezaplatil a tedy nemá z čeho zaplatit mě mou práci. Fakturu jsem vzhledem k dohodě nevystavoval okamžitě.

Fakticky jde o to, zda existují nějaké lhůty (vzhledem k naší dohodě o vystavování faktur) kdy musím fakturu zadat. Mohu fakturovat dnes (17.08.2018) (tj. v dubnu 2018) zakázku z ledna 2018? A bude legislativně v pořádku? Děkuji za odpověď, Denis.

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě je nutné posoudit, jakým způsobem byla sjednána splatnost Vaší odměny za práci. Dle Vašeho popisu byla splatnost sjednána v závislosti na zaplacení objednatele.
K tomuto je třeba uvést, že od 2014 platí nový občanský zákoník, který dává přednost smluvnímu ujednání. Obdobnou situaci však již soudy řešili, ovšem za platnosti starého občanského zákoníku, kdy obdobné ujednání o splatnosti závislé na zaplacení objednatelem (tzv. řetězení) bylo shledáno neplatným pro rozpornost s dobrými mravy.
Takové ujednání by totiž mohlo vést k tomu, že byste se nikdy nemohl domoci zaplacení. Mám za to, že sjednání splatnosti v závislosti na zaplacení objednatelem by bylo neplatné i dle nového občanského zákoníku.
Obecně však neexistuje lhůta, ve které byste měl vystavit fakturu.
Doporučuji proto vystavit na provedené práci fakturu. Fakturu zašlete doporučeně společně s výzvou k zaplacení s tím, že v opačném případě budete vymáhat pohledávku žalobou u soudu.
Je však třeba doplnit, že je třeba odděleně posuzovat otázky daňové, zejm. ohledně DPH, pokud jste plátcem DPH. Zde Vám povinnost přiznat DPH při dodání zboží nebo poskytnutí služby vzniká ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, tzn. v lednu 2018.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Promlčení fakturované částky pozdě vystavenou fakturou
  • Sekundární platební neschopnost a vymáhání fakturované částky
  • Zdanění fakturované částky - po připsání na účet nebo ve zúčtovacím období?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.