Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11/2016 jsem si zaplatil týdenní baristický kurz (16.500 Kč), který byl zrušen ze strany pořadatele. V obchodních podmínkách mají, že si v takovém případě mohu vybrat jiný termín, či poukázat kurz třetí osobě, ale že peníze v žádném případě nevracejí!

Dlouhodobě žiji v cizině, takže další termín není možný a raději bych dostal své peníze zpět a případně si kurz koupil znovu, než abych neměl takto velkou částku peněz k dispozici na neurčito, či abych hledal někoho, komu případně tento kurz dát či prodat. Mají právo si takto ponechat mé kurzovné jen proto, že to mají napsáno v obchodních podmínkách? Děkuji, Dominik.

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že obsah smlouvy lze určit také odkazem na obchodní podmínky.
V tomto případě však považuji za Vámi zmíněné ustanovení obchodních podmínek za neplatné, resp. by k takovému ustanovení nemělo být přihlíženo. Toto ustanovení totiž zakládá významnou nerovnováhu mezi právy pořadatele a Vašimi právy, kdy pořadatel může kurz zrušit kdykoliv, Vy však Vaší účast nejspíše nikdy. Rovněž v tomto případě vystupujete jako spotřebitel, kdy je třeba práva a povinnosti vykládat právě ve prospěch spotřebitelů.
Předně dle ust. § 1753 občanského zákoníku platí, že ustanovení obchodních podmínek, které druhá strana nemohla rozumně očekávat, je neúčinné, nepřijala-li je tato strana výslovně; k opačnému ujednání se nepřihlíží. Zda se jedná o takové ustanovení, se posoudí nejen vzhledem k jeho obsahu, ale i ke způsobu jeho vyjádření.
Uvedené ustanovení obchodních podmínek by mohlo být takovým, které nebylo možné rozumně očekávat.
Dále se dle ust. § 1813 občanského zákoníku má za to, že zakázaná jsou ujednání, která zakládají v rozporu s požadavkem přiměřenosti významnou nerovnováhu práv nebo povinností stran v neprospěch spotřebitele. Výslovně je pak zakázáno ujednání, které dovoluje podnikateli, aby ze své vůle změnil práva či povinnosti stran, což je i tento případ, neboť pořadatel může zrušit bez důvodu objednaný kurz.
Je třeba uvést, že Vaše práva se promlčí za 3 roky, tj. stále můžete požadovat vrácení zaplacené částky. V současné chvíli doporučuji vyzvat pořadatele k navrácení peněz s tím, že rozhodné ustanovení obchodních podmínek není v souladu s občanským zákoníkem, kdy pokud zaplacenou částku nezaplatí, podáte žalobu k soudu.
Pokud pořadatel dobrovolně částku nevrátí, podejte návrh na mimosoudní řešení sporu k České obchodní inspekci. Více informací a online možnost podání návrhu naleznete zde:
https://www.coi.cz/en/information-about-adr/
Pokud ani toto řízení nepomůže, bude nutné se domáhat vrácení částky žalobou u soudu. V tomto případě bude pouze soud posuzovat, zda je uvedené ustanovení obchodních podmínek skutečně neplatné a zda Vám tedy vznikl nárok na vrácení zaplacené částky. V případě soudního sporu doporučuji využít pomoci advokáta. Seznam advokátů naleznete zde:

www.advokatikomora.cz


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení kurzu a nevrácení peněz s povinností výběru nového termínu nebo převedení kurzu na jiného zájemce
  • Vymáhání kurzovného, poplatku za kurz při zrušení kurzu pořadatelem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.